Szeged és környéke

2019.08.22. 09:36

Országos első Csongrád megye véradásban

Csongrád megyében a lakosság hét százaléka ad vért évente, ez országos szinten a legjobb eredmény, sőt, még Európában is jónak számít. A 25-45 év közöttieket a legnehezebb megszólítani, erre a közösségi média felületein keresztül próbálkozik a Magyar Vöröskereszt.

Hajó Edina

Csongrád az ország legjobb vér­­adó megyéje – mondta el a Délmagyarországnak Sasvári Krisztina, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója.


Magyarországon általában 450 ezer véradással számolnak éves szinten, Csongrád me­­­gyé­ben 27 ezren adnak vért.


– 2010 óta az egyik legjobb megye Csongrád, hasonlóan ma­­gas még a véradó kedv Győr-­Moson-Sopron megyében. Szá­­zalékos arányban mérjük azt, hogy hány embert tudunk megszólítani. Csongrádban a lakosság hét százalékát érjük el, ez egy nagyon szép eredmény, és nagyon büszkék is vagyunk az itteni véradókra, ugyanis ez még Európában is nagyon magas szám – részletezte Sasvári Krisztina.

 

Csongrád az ország legjobb vér­­adó megyéje - mondta el a Délmagyarországnak Sasvári Krisztina, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója. Fotó: Kuklis István

Csongrád az ország legjobb vér­­adó megyéje – mondta el a Délmagyarországnak Sasvári Krisztina, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója. Fotó: Kuklis István


Megtudtuk, egy év alatt 900 véradó eseményt szerveznek, ezeken tud vért adni az, aki sze­­retne. A Szegedi Tudományegyetem klinikáinak igen nagy a vérigénye, havonta 1800 egység vörösvérsejtet adnak át a klinikáknak, ez a szám júliusban sem csökkent, emellett a megye többi kórháza 1460 egységet kapott. Viszonyításképpen júliusban Sze­­geden 45 nagy szívműtétet végeztek, egy műtéthez 10-12 egység vérre is szükség lehet.


– Nyáron sok véradó donor megy szabadságra, műtéthez és egyéb beavatkozásokhoz azonban ilyenkor is ugyanúgy szükség van a ­vérre. Éppen ezért fontos, hogy ebben az időszakban is biztosított legyen az életmentéshez szükséges vérkészlet. Úgy fogalmazott a megyei szervezet vezetője, nyáron nehezebb megszólítani az embereket, éppen ezért szerveznek az országos szervezet kampányai mellett helyi aktivitásokat is.


– Kitelepülünk számos rendezvényre, falunapokra, egészségnapokra, ám ilyenkor nyáron figyelnünk kell az időjárásra, a nagy meleg se a véradóknak, se a vérnek nem tesz jót. Szerencsére sok partnerünk van, akik segítenek megszólítani főleg a fiatalokat – mondta a szakember.


Kiderült, a 25–45 év közötti korosztály az, amelyik legkevésbé ad vért, pedig élettanilag ők lennének erre a legalkalmasabbak. A szervezet megyei vezetője úgy fogalmazott, igyekszenek a közösségi oldalakat kihasználni, hogy el­­érjék ezt a korosztályt. Büszkén mesélte, hogy szilveszteri ilyen jellegű akciójuk nagyon jól sikerült, három nap alatt háromszázan adták vérüket az ünnepek alatt. Most a Széchenyi téren ad­­hatnak vért az önkéntesek, mint minden augusztusban, most is, szerdától péntekig 13–18 óra között klimatizált véradó ka­mion várja az önkénteseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!