Szeged és környéke

2012.03.15. 18:37

Orvoshiány a szegedi fül-orr-gégészeten

Szeged – Nem tudják már kiállítani a hétvégi ügyeletet a gyerek fül-orr-gégészek: szombaton és vasárnap nincs szakorvos a szegedi gyermekklinikán. Sürgős esetben telefonon hívnak be valakit, egyébként gyermekgyógyász vizsgálja meg a fülfájós kicsiket.

Timár Kriszta

Hétvégenként már nincs fül-orr-gégészeti szakorvosi ügyelet a szegedi egyetemi gyermekklinikán. Olyan kevés a szakember, hogy szombaton és vasárnap már nincs ügyeletes orvos. Indokolt esetben persze szakembert hívnak be telefonon, alapesetben azonban gyermekgyógyászok vizsgálják meg a fülfájással érkező fiatalokat.

– Az utóbbi időben egyszerűen elfogytak a gyermek fül-orr-gégészeink – mondta el [namelink name="Túri Sándor"], a gyermekklinika igazgatója. – Egy szakember külföldre ment, egy tartósan beteg, a harmadik pedig szülési szabadságon van.

Gyermek fül-orr-gégészet Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Négyen maradtak, de ez a létszám is csak úgy biztosított, hogy a 67 éves volt osztályvezető is aktívan dolgozik. Állást pedig hiába hirdetünk. Egyetlen jelentkező volt, de mivel munkahelyén megemelték a fizetését, inkább ott maradt.

Veszélyben a sebészet is

– A szegedi gyermekklinikán nem a fül-orr-gégészet az egyetlen terület, ahol súlyos az orvoshiány. Nem tudunk a hét minden napjára ügyeletet kiállítani – várhatóan – a sebészeten sem – magyarázta Túri Sándor professzor. Erről a szakterületről az utóbbi időben két kiváló orvosunk ment el, helyüket pedig nincs, aki betöltse.

Az orvoshiány nagy problémát jelent a klinikának, hiszen naponta legalább 9 fülészeti műtétet végeznek el az újszegedi részlegen, és hétvégenként is nagyon sok gyereket hoznak panasszal. Hétfőtől szombat reggelig még meg tudták oldani, hogy legyen bent éjszakai ügyeletes szakorvos, ő azonban délben hazamegy, legközelebb pedig csak hétfőn áll munkába olyan doktor, aki fül-orr-gégész szakvizsgával rendelkezik.

– A gyermekgyógyászainkat kiképeztük az alapvizsgálatokra, így a panaszost mindenképpen meg tudják nézni hétvégi ügyeleti időben is – mondta el a klinikavezető professzor. – Ha úgy találják, hogy szükség van szakorvosra, esetleg akut beavatkozás kell, telefonon behívnak valakit, vagy a felnőtt fül-orr-gégészeti klinikára küldik a gyereket.

Külföldön bevett szokás, hogy nincs állandóan ügyeletben szakorvos – tudtuk meg Túri professzortól. Szerinte azonban ez semmiképpen nem szerencsés állapot. A gyermek fül-orr-gégészet Dél-Magyarországon is súlyos helyzetbe került: Makón és Hódmezővásárhelyen például egyáltalán nincs ilyen szakorvos.

Gyermek fül-orr-gégészet Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


– Két szakvizsgát kell letenni, ráadásul a felnőtt fül-orr-gégészeknél rosszabbul keresnek. Nem csoda, hogy nem vonzó pálya – magyarázta Túri Sándor, aki szerint az egyetlen megoldás az lenne, ha az ennyire súlyos problémákkal küzdő hiányszakmákban kiemelten megfizetnék az orvosokat. Ez lenne ugyanis az egyetlen ok, amiért a fiatalok úgy gondolnák, érdemes ezt választaniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!