Szeged és környéke

2019.05.17. 16:25

Orvosnak készült, most cápák esznek Mucsi Dávid kezéből

Szeged, Budapest - Egy szavazatgyűjtő pályázat megnyerésével fehér cápákkal merülhet szeptemberben egy szegedi fiatalember. Mucsi Dávid számára nem idegen a közeg. Jelenleg is ilyen állatokkal dolgozik, hiszen ő tréningezi azokat a cápákat, amelyek hazánk legnagyobb akváriumába kerülnek majd.

Timár Kriszta

Magyarországon alig féltucatnyi szakértő van, akik értenek a cápaetológiához. Egyikük egy szegedi fiatalember, Mucsi Dávid. A 29 éves egyetemista élete véletlenül sodródott ebbe az irányba, de ha már így alakult, úgy döntött, szakértője lesz a területnek.

Mucsi Dávid egy macskacápával kezében.

Mucsi Dávid egy macskacápával kezében.

– Eredetileg orvos akartam lenni, de 2 ponttal lemaradtam az egyetemről – mesélte. Biológia szakon kezdett el tanulni, és bár megszerette, tudta, hogy nem akar laboratóriumokban üldögélni. – Összesen 16 évet vízilabdáztam, közel 7 éve elkezdtem búvárkodni is, így adott volt, hogy valami olyasmit keresek magamnak, ami kapcsolatba hozható a tengerrel. Így végeztem el az ELTE-n tengerbiológia-kurzusokat.


Dávid jelenleg az Állatorvosi Egyetem mesterképzésére jár, PhD-fokozatot szeretne szerezni cápaetológiából. Mellette a fővárosi állatkert cápasulijában dolgozik: azokkal a cápákkal és rájákkal foglalkozik, amelyek az épülő Biodóm 1 millió literes medencéjébe kerülnek majd.

Mucsi Dávid. Fotó: Kuklis István

Mucsi Dávid. Fotó: Kuklis István

– Arra tréningezzük őket, hogy szokják meg az ember közelségét, és partnerkent vegyenek reszt állatorvosi vizsgálatokban. Kézből etetjük őket. Ezt világszerte is csak kevesen vállalják, és megtanítjuk bizonyos kézjelekre is őket – mesélt munkájáról. Dávid tehát szinte napi szinten úszkál cápák között, a nyílt tengeri búvárkodás viszont egészen más.


– A tengeri búvárkodás megmaradt hobbinak, bár abból is megszereztem a merülésvezetői képesítést, és időnként viszek csoportokat. Egyedüli magyarként voltam már Dél-Afrikában is egy négyhetes cápakutató programban, ahol felszíni ketrecben merülhettem fehér cápákkal. Nemrég azonban olyan lehetőséget kaptam, amire mindig is vágytam: szeptemberben Mexikóban merülhetek fehér cápák közé, 10 méteres mélységbe.

Fehér cápákkal merülhet szeptemberben Mexikóban.

Fehér cápákkal merülhet szeptemberben Mexikóban.

Az utat Dávid egy internetes szavazáson nyerte meg, ahol 180 indulóból a világ minden tájáról ő gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot. Kalandjairól filmet is forgat majd.


– A mélységben fokozatosan elvesznek a színek, így egyetlen felvétel sem adja vissza, milyen csodálatos ez a világ. De igyekszem azoknak az embereknek is megmutatni ezt, akiknek nincs lehetőségük személyesen látni – mondta Dávid, aki annak ellenére is Magyarországon maradna, hogy cápakutatóként itt viszonylag kevés gyakorlati tapasztalatot szerezhet. – Utazni bármikor tudok, viszont szeretnék az lenni, aki itthonról tudja szakmailag segíteni azokat, akik szintén ezzel a területtel akarnak a jövőben foglalkozni.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!