Szeged és környéke

2015.08.21. 22:44

Összevonják a 11-es és 77-es buszt hétfőtől Szegeden

Szeged - A 11-es és 77-es busz helyett hétfőtől összevont 77-es és 77A-s megy. El lehet jutni Baktóból a Mars térre és a nagyállomásra, de a József Attila sugárúti iskolákhoz gyalogolni kell.

Dombai Tünde

– Olvastam az újságban, hogy a 11-es busz hétfőtől 77-esként működik tovább. Nem ártott volna, ha a DAKK szórólapot vagy tájékoztatót ad ki az új menetrendről, útvonalról. A Mars térre rendszeresen jártam a 11-essel, nem szeretnék fél órákat várni a változások miatt – méltatlankodott tarjáni nyugdíjas olvasónk. Baktói olvasónk elégedetlen a vonalak átszabásával, mert szerinte azzal, hogy a József Attila sugárútról a Víztorony tér felé megy tovább a busz, a Deák-gimnáziumba és a Gedói iskolába járó gyerekeknek a víztoronytól sokat kell majd gyalogolniuk.

– Lakossági igény volt, hogy hétvégén is a Mars térig menjen a 77-es, mert most csak átszállással lehet eljutni a piacra. A városrész másik képviselőjével együtt megkerestük a fejlesztési alpolgármestert, aki nyitott volt az igényünkre. Mérlegeltük a szempontokat, majd a hivatal szakirodája azt ajánlotta, vonják össze a 11-es és a 77-es vonalat. Így két buszjárat is lesz Baktóból: a 77-es és a 77A-s. Mindkettő érinti a Mars teret, de a 77-es, átvéve a 11-es vonalát, elmegy a nagyállomásig. Nekünk, képviselőknek tetszett a javaslat – mondta a döntés hátteréről [namelink name="Szécsényi Ferencné"].

A baktói képviselő hozzátette, bár a József Attila sugárúton kimarad a Deák-gimnázium előtti és a Rózsa utcai megálló, a sugárútról lekanyarodva viszont a busz rögtön megáll a Budapesti körúton. Így a diákoknak csak kicsit kell többet gyalogolniuk, és az intézményekhez nyomógombos lámpánál, védetten jutnak át az úttesten. A Rózsa utcából villamossal vagy gyalog elérhető az új buszjárat Brüsszeli körúti megállója. Ezzel a megoldással ráadásul sűrűbben is járnak a buszok.

Megírtuk: hétfőtől megszűnik a Tarjánt a nagyállomással összekötő 11-es járat és a Mars tér–Baktó között járó 77-es. Ezzel évi 76 ezer 700 kilométert, vagyis 56,8 millió forintot takarít meg a város. A 77-es a nagyállomás és Baktó között közlekedik majd óránként, érintve a Víztorony és Mars teret. A 77A-s járat 30 percenként megy a Mars tértől Baktóig és vissza. Így összességében 20 percenként indul valamelyik busz. A menetidő 4 perccel hosszabb lett.

A DAKK honlapján elérhető információ szerint a 77-es útvonala a nagyállomástól: Személy pu.–Szent Ferenc u.–Bécsi krt.–Petőfi Sándor sgt.–Kálvária sgt.–Mars tér (aut. áll.)– Hétvezér u.–Berlini krt.–Gál u.–Római krt. (Szilléri sgt.)– Fecske u.–Csillag tér (Budapesti krt.)–Tarján, víztorony–Budapesti krt.–Szeged, Szélső sor–Alkotmány u.– Gyümölcs u.–Kokárda u.–Bognár u.–Baktó, Völgyérhát u. Visszafelé ugyanez. A nagyállomásról minden óra 30 perckor, Baktóból minden óra 57-kor indul.

A 77A-s busz útvonala a Mars tértől: Mars tér (aut. áll.)–Hétvezér u.–Berlini krt.– Gál u.–Római krt. (Szilléri sgt.)–Fecske u.–Csillag tér (Budapesti krt.)–Tarján, víztorony–Budapesti krt.–Szeged, Szélső sor–Alkotmány u.–Gyümölcs u.–Kokárda u.–Bognár u.–Baktó, Völgyérhát u. Visszafelé ugyanez. A Mars térről munkanapokon minden óra 18-kor és 58-kor, hétvégén és ünnepnapon 08-kor indul. Baktóból minden óra 17-kor és 57-kor, hétvégén és ünnepnapon 27-kor viszi az utasokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!