Szeged és környéke

2010.05.24. 20:12

Összművészeti fesztivál Gyulán

Szeged - Szegeden és Vásárhelyen is tartott tájékoztatót 47. évadjának programjáról a Gyulai Várszínház, amely július 2-a és 12-e között összművészeti fesztivállal várja a közönséget. <br>

Hollósi Zsolt

Az elmúlt hetekben a Szegedi Szabadtéri Játékok országos
roadshow-n járt, több városban sikeres programismertetőt tartott; minap békési partnerük, a Gyulai Várszínház vezetői „turnéztak" megyénkben. Gedeon József, az intézmény igazgatója elmondta: 150 millió forintos éves költségvetésből dolgoznak, a július 2-ától augusztus 12-éig tartó rendezvénysorozatban a vígjátéktól a tragédiáig, a világzenétől a dzsesszen át az operáig szinte minden műfajban kínálnak valamilyen programot. Tavaly 10 ezer fizető nézőjük volt, 15 ezren látták az ingyenes programokat. A publikum 40 százaléka gyulai, a másik 40 a régióból érkezik, 20 százalék az ország távolabbi részeiből. Gyula igyekszik összehangolni kulturális és fürdővárosi kínálatát, komplex csomagokat is ajánlanak.

Erkel-bicentenárium

Erkel Ferenc születésének bicentenáriumára is készülnek: érdekesnek ígérkezik az Erkel-díjas zeneszerzők 3 perces műveiből összefűzött Hommage á Erkel est. A debreceni operatársulattal állítják színpadra a Hunyadi Lászlót. Kentaur, azaz Erkel László díszletében, jelmezeivel születik meg a Sakk-játék című táncdarab. A 19. dzsesszfesztiválon fellép az amerikai Patricia Barber Quartet is.

Hatodik alkalommal rendezi meg a Gyulai Várszínház a Shakespeare Fesztivált, amelynek július 5-i nyitóelőadása Peter Brook Warum, Warum című produkciója lesz. A Schauspielhaus Zürich előadását a fekete színésznő, Miriam Goldschmidt játssza. A német Bea von Mal- chus egyedül adja elő VIII. Henrik történetét. A világhírű Shakespeare-színész, Michael Pennington a Sweet William című estjével jön. Rosencrantz és Guildenstern halott címmel a temesvári színház Uniter-díjas produkcióját, a Victor Ioan Frunza által rendezett Stoppard-darabot hozza. A bukaresti Bulandra Lear-előadásával vendégszerepel: Andrei Serban rendezésében csak nők játszanak. Krakkóból Andrzej Wajda egyik kedvenc színésze, Andrzej Seweryn monodrámát játszik Shakespeare műveiből. Itthonról Zsótér Sándor Hamlet-előadása látható Horváth Csaba koreográfussal a főszerepben; A makrancos hölgy bemutatóként Szűcs Nellivel és Trill Zsolttal.

A teljes program: www.gyulaivarszinhaz.hu. Jegyet vásárolni Szegeden is lehet a Tourinform irodájában, vagy bárhol az InterTicketnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!