Szeged és környéke

2009.03.15. 18:49

Őstermelők adózása: 8 milliós értékhatár

Szeged - Az őstermelőket érintő egyik fontos változás az idei évre az, hogy átalányadójuk értékhatára 8 millió forintra emelkedik.

Munkatársunktól

Rájuk is vonatkozik a cégautó adó bevezetésére: az őstermelőnek, ha a tulajdonában lévő személygépkocsit a mezőgazdasági tevékenysége kapcsán használja, és a felmerülő költségeket elszámolja, cégautó adó fizetési kötelezettsége keletkezik. Az átalányadózó őstermelő nem fizet cégautó adót, mivel tételes költséget nem számol el. Utóbbiak számára új előírás a számlatartási kötelezettség: azt jelenti, hogy a beszerzésről szóló számláikat akkor is kötelesek megőrizni elévülési ideig, ha azokat költségként nem is számolják el. E szabály megszegését az adóhivatal szankcionálhatja.

A járulékfizetésre vonatkozóan is tartalmaz az adócsomag egy kisebb változást: a bevétel 20 százalékából kiinduló járulékalap megállapítását a továbbiakban a kistermelők alkalmazhatják. Mivel a kistermelőkre vonatkozó bevételi értékhatár változott 2009. január 1-től, ezért a járulékfizetésnek ezen megállapítási módját idén azok az őstermelők is alkalmazhatják, akiknek a 2008. évi bevételük támogatások nélkül számítva 7 és 8 millió forint közé esett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!