Szeged és környéke

2011.09.07. 20:19

Őszi bormustra a Dóm téren

Szeged - Már javában építik a Dóm téren az első szegedi Bor tér faházait. Szeptember 14-e és 18-a között 55 borász kínálja majd nedűit az őszi bormustrán. Koncertek és szakmai beszélgetés is szerepelnek a programok között.

Bobkó Anna

Szegeden eddig 17 alkalommal szerveztek borfesztivált tavasszal. A kezdetben néhány borásszal, évről-évre változó helyszínnel induló kiállítás mára Magyarország legnagyobb vidéki borünnepévé nőtte ki magát. A szervező Szegedi Városkép Kft. a májusi borfesztiválon közvélemény-kutatást végzett: a kiállító borászok 60, a látogatók 98 százaléka válaszolt úgy, érdemes lenne Szegeden ősszel is borfesztivált rendezni, amelyre szívesen elmennének. A szervezők ezen felbuzdulva szeptember 14-e és 18-a között őszi bormustrát tartanak a Dóm téren, ahol már javában tart a 80 faház felépítése. A Bor tér névre keresztelt rendezvény a szőlő- és borkultúrát állítja a középpontba: 18 táblán olvashatunk majd arról, hogy Szegeden milyen nagy hagyománya van a szőlőtermesztésnek és a borkészítésnek. A helyszínen egy parasztház is épül, amely bemutatja a borkészítés hagyományos eszközrendszerét. Mindezek mellett minden nap 17.30 és 19 óra között az ÁRKÁD Szeged színpadon szakmai beszélgetések zajlanak.

Már javában építik a Dóm téren az első szegedi Bor tér faházait. Fotó: DM/DV

Már javában építik a Dóm téren az első szegedi Bor tér faházait.
Fotó: DM/DV

A Bor téren 55 borász várja majd a látogatókat. Olyanok is eljönnek, akik eddig még nem képviseltették magukat Szegeden. Csak néhány nevet említve: a Polgár, a Dúzsi, a Sike, a Koch és a Bock pincészet boraiból fogyaszthatunk. A rendezvény díszvendége a Pannonhalmi Apátság Pincészet (PAP), amely tavaly az Év Pincészete lett. Újdonság, hogy a Bor téren csak üvegpohárból kortyolgathatják a nedűt a látogatók. Az emblémázott, dátumozott pohár 400 forintba kerül majd. A nap végén nem kell magunkkal hazavinni, megőrzésre és elmosásra visszaadhatjuk, végérvényesen azonban nem lehet majd visszaváltani.

A Bor téren 55 borász várja majd a látogatókat. Fotó: DM/DV

A Bor téren 55 borász várja majd a látogatókat.
Fotó: DM/DV

A borok mellett pálinka, sajt, lepény, kenyérlángos és számos egyéb finomság várja a látogatókat. Az ÁRKÁD Szeged és az Invitel színpadon fellép többek között a Kávészünet, Caramel, Szirtes Edina Mókus, valamint Forgács Gábor és Badár Sándor humorista.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!