Szeged és környéke

2011.07.17. 17:43

Őszibarackokról szólt a falunap - galériával

Szatymaz - Szatymaz leghíresebb gyümölcsét, az őszibarackot ünnepelték a helybeliek a homokháti kistelepülés falunapján a hétvégén.

Munkatársunktól

Kitett magáért a szatymazi nőegylet a településen rendezett hétvégi őszibarack-fesztiválon és falunapon. Az asszonyok igazi látványkonyhát állítottak fel az általános iskola udvarán: a tűzhelyen friss baracklekvár rotyogott, kóstolni vegyes baracklekvárt és lekváros tekercset lehetett. A tagok saját titkos receptjeiket is megosztották a vendégekkel, akik testközelből tanulmányozhatták a rumos-fenyőmagos sárgabarackbefőttet, a mákos-barackos lekvárt vagy a sárgabarackos-zelleres csatnit. Fénymásolatokon a házi őszibarackdzsem és -befőtt receptjét lehetett hazavinni.

Tavaly csak egy kereskedő volt a fesztiválon, most tucatnyi kínálta portékáját. Barna Károly szatymazi baracktermelő házi vegyes pálinkával kínálta vásárlóit. Bordányból dinnyés, Sándorfalváról méhész érkezett a falunapra – utóbbi egy látványkaptárt is magával hozott.

Őszibarack-fesztivál és falunap volt Szatymazon. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Az iskola tornatermében mesés kompozíció fogadta a betérőt: a terem közepén egy hatalmas élő barackfát állítottak fel, amely körül a környék virág-, zöldség- és gyümölcstermelőinek legszebb áruit tették közszemlére. Az iskolaépületben a fűszerpaprikát és a homoki bort népszerűsítették. A borkóstoláson a legnagyobb sikere – az üres palackokból ítélve – a szatymazi cuvée-nek és a pusztamérgesi kövidinkának volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!