Szeged és környéke

2008.08.04. 22:12

Oszló kacsatetemek, döglött halak a Zápor-tó vizében

Szeged - Oszló kacsatetemek, felpuffadt békák, felfordult halak lebegnek napok óta a Zápor-tó felszínén. Az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomásnál már vizsgálják a tömeges pusztulás okát. Eredmény a napokban várható.

Bobkó Anna

Megdöbbentő látvány fogadott bennünket tegnap délelőtt a Zápor-tónál: a három szegedi tó közül a legnagyobbikban a part mellett négy kacsatetem himbálózott a vízen. Volt, amelyik már bomlásnak indult. Beljebb további madarak vívták haláltusájukat. Körülöttük apró halak felfordulva és felpuffadt békák lebegtek a tó felszínén.

– Egy hete tűnt fel, hogy pusztulnak az állatok. Korábban negyven-ötven kacsát számoltunk, mostanra alig maradt tíz belőlük – mondta az egyik, környéken lakó asszony, aki férjével mindennap a tó körül sétál. Egy ideje felfigyeltek arra, hogy a víz nemcsak büdös, hanem habzik is.

– Sok ellensége van a tónak. Egyszer az egyik környékben lakó ráuszította a harci kutyáját a szigeten pihenő kacsákra – folytatta az asszony férje. A házaspár fertőzéstől is tart, hiszen a környékbeli gyerekek a dögök mellett játszanak. Az elmúlt napokban néhány kisfiú merítőhálóval fogta ki az elpusztult halakat.

Az állatvédők arra gyanakodnak, hogy valaki megmérgezte a tó lakóit. Fotó: Miskolczi Róbert

Az állatvédők arra gyanakodnak, hogy valaki megmérgezte a tó lakóit.
Fotó: Miskolczi Róbert

Egy másik lakó pedig azt mesélte, volt, aki felvitt magához egy döglődő kacsát, abban bízva, hogy gyógyszerekkel tud rajta segíteni. De hiába, a madár elhullott.

– Hetente többször is kijárunk a tóhoz, és összeszedjük az elpusztult állatokat. Szakszerűen kitisztítjuk a területet – mondta Seres Zoltán, az
Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke.

Az állatvédők arra gyanakodnak, hogy valaki megmérgezte a tó lakóit. A kis fahídon vértócsát is láttak, néhány méterrel mellette döglött kacsát. A parton levágott halfejek is hevertek, vagyis valaki illegálisan horgászott a – valószínűleg mérgezett vizű – tóból.

Egyelőre nem tudni, mitől döglöttek meg az állatok. Fotó: Miskolczi Róbert

Egyelőre nem tudni, mitől döglöttek meg az állatok.
Fotó: Miskolczi Róbert

Farle Csabától, az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás igazgatóhelyettesétől megtudtuk, a tömeges pusztulás okát már vizsgálják a kollégái. Az eredményről az elkövetkező napokban tudnak beszámolni.

Amennyiben a vizsgálat eredménye az állatvédők feltevését igazolja, vagyis megmérgezték az állatokat, akkor az ismeretlen elkövető ellen eljárás indul. Ha megtalálják a tettest, állatkínzásért akár két év szabadságvesztést is kaphat.

Dögök szigete

Bár az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársai hetente többször is összegyűjtik a tetemeket a tó partjáról, a közepén álló szigetre – csónak hiányában – nem tudnak bemenni. Pedig a szigeten további több tucat kacsatetem heverhet. Seres Zoltán felhívja a környéken lakók figyelmét, ha újabb tetemet látnak, hívják az ebrendészeti telepet a 62/267-440-es telefonszámon. Semmiképp se érintsék meg a tetemeket, és a vízbe se nyúljanak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!