Szeged és környéke

2016.07.14. 21:15

Osztrák-magyar-szerb találkozó: közösen védik a határokat

Az osztrákok a magyar-szerb határra, a magyarok Szerbiába küldenek rendőröket a migráció visszaszorítására. Pintér Sándor belügyminiszter külön-külön tárgyalt osztrák és szerb kollégáival csütörtökön.

Munkatársunktól

Az azt követő közös sajtótájékoztatón kiderült, hogy az Európai Unió külső határainak védelmének fontosságában mindenki egyetért, de közel sem teljes mindenben teljes az összhang.


Akár már jövő héten húsz osztrák rendőr segíti a magyar kollégáik határőrizeti munkáját – jelentették be. A megegyezés fontosságát, és a közös uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex létszámának növelését mindnyájan kiemelték.

Osztrák-magyar-szerb találkozó a határon. Fotó: Frank Yvette

Míg azonban Wolfgang Sobotka, az Osztrák Néppárt támogatását élvező belügyminiszter az Unió hiányosságát hangsúlyozta, addig Hans Peter Doskozil,  az osztrák szociáldemokrata honvédelmi miniszter a megoldatlanul maradt visszatoloncolási eljárások és a hotspotok létrehozásának problémáját emelte ki.


A szerb belügyminiszter is megállapodást kötött ugyan a magyar kollégájával arról, hogy legkésőbb augusztusban magyar rendőrök nyújtanak segítséget a szerbiai határok védelmében, ugyanakkor Nebojsa Stefanovic  többször is kiemelte, hogy akiknek a nemzetközi jog alapján biztosítani kell a menekültügyi eljárás lefolytatását, azoknak Szerbia ezt mindenképpen lehetővé akarja tenni. A szerb határtól 8 kilométeren belül elfogott migránsokat a magyar hatóságok visszakísérik a határzáron levő kapukhoz, és a tranzitzónák felé útbaigazítják őket. Sokan azonban Szerbiában maradnak, a szerb belügyminiszter tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben naponta közel 700 migráns érkezik Szerbiába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!