Szeged és környéke

2010.08.12. 20:24

Öt tízezresért Görögországba

Szeged - Hova tudunk elutazni 50 ezer forintból? – tettük fel a kérdést a szegedi utazási irodáknak. Ennyi pénzért a hosszú buszút után már Görögország vagy Bulgária tengerpartján süttethetjük a hasunkat. Ha hozzácsapunk még néhány tízezrest, repülőre ülhetünk, és irány Tunézia, Egyiptom, Korfu vagy Kefalonia.

Bobkó Anna

– Úgy nézem, idén maximum a járdaszigetekre viszem az asszonyt nyaralni – állapította meg ismerősöm az egyik utazási iroda katalógusát lapozgatva, még júniusban. Akkor 120, 150, 170 ezer forintos tengerparti nyaralásokat hirdettek. – Mi van azokkal, akiknek feleennyi pénzük van? – csattant fel. Kis szerencsével nekik sem kell az egész nyarat itthon tölteniük.

– Itt vannak például a méltán népszerű last minute utak. Akinél elsődleges szempont az ár, az utolsó pillanatig is képes várni: egyik nap lefoglaljuk az utazást, és a másik nap már indulnak is – magyarázta Zsebők Tamás, a Z(s)eppelin Utazási Iroda vezetője, hozzátéve: last minute-tel tízezrekkel olcsóbban eljuthatunk a kiszemelt helyre, vagy ami éppen adódik.

Paralia homokos tengerpartja a kispénzűeket is várja. Fotó: DM/DV

Paralia homokos tengerpartja a kispénzűeket is várja.
Fotó: DM/DV

Augusztus végén, szeptember elején már 30–40 ezer forintért is elmehetünk nyaralni, igaz, ennyi pénzért nincs túl sok választási lehetőségünk: Görögország vagy Bulgária tengerpartja között dönthetünk. Kicsit többért, 80–90 ezer forintért azonban már szóba jöhet Tunézia, Egyiptom, vagy esetleg néhány görög sziget is, például Korfu vagy Kefalonia – tudtuk meg Zsebők Tamástól.

Hotel helyett apartman

Spórolhatunk a nyaralás árán, ha például szálloda helyett – ahol étkezést és programokat biztosítanak – önellátó apartmant foglalunk. De úgy is több pénz marad a zsebünkben, ha nem hétéjszakás utazásra fizetünk be, hanem csak három-négy éjszakára – javasolta Botos Krisztina, utazási üzletágvezető, akitől megtudtuk: így leginkább az isztriai területekre utaznak ügyfeleik.

A C&T Hungary Utazási és Kongresszusszervező irodában is Görögországot ajánlotta figyelmünkbe Botos Krisztina utazási üzletágvezető. A diszkókkal tarkított Paralián, a szomszédos Olympic Beachen, vagy a közeli Nei Poriban már 40 ezer forintért eltölthetünk egy hetet – feltéve, hogy autóbusszal utazunk. Érdemes folyamatosan érdeklődni az utazási irodáknál, hiszen ha szerencsénk van, akár egy falszabadult helyre is lecsaphatunk: a Jón-tenger legizgalmasabb és legvadregényesebb szigetére, Kefaloniára például már 39 ezer 900 forintért is hirdetnek repülős utat. Ehhez azonban még hozzá kell számolni a 24 ezer forintos reptéri illetéket, a 6500 forintos transzfert és az utasbiztosítást, ami összesen már a 80 ezres határt súrolja. Botos Krisztina arra is figyelmeztetett, hogy a szigeteken általában drágább az élet, mint a szárazföldi nyaralóhelyeken, ezért ha valóban minimális költségvetésből tudunk csak utazni, utóbbi mellett kell döntenünk.

– Bulgária idén nagyon népszerű az ügyfeleink körében – mondta Krisztina, akitől megtudtuk: 4–5 nappal indulás előtt 50 ezer forintos szállást is foglalhatunk például a Napos-parton, valamelyik felújított szállodában. A transzfert, az illetéket és a biztosítást itt se felejtsük el. Ezekkel együtt az utazásunk ára ismét 80 ezerre ugrik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!