Szeged és környéke

2007.12.06. 22:21

Ötéves a szegedi Odú fejlesztőközpont

Szeged - Adventi kézműves-foglalkozással egybekötött születésnapi ünnepségen emlékeznek meg ma délután az Odú első öt évéről.

Bobkó Anna

– Belgiumból, Horvátországból és Svédországból is jártak már nálunk fejlesztésre szoruló gyerekek – mondta Bacsa Judit, az öt évvel ezelőtt önkormányzati támogatással létrehozott Szegedi Korai Fejlesztő, Gondozó, Integrációs és Gyógypedagógiai központ, közismert nevén az Odú Fejlesztő Központ intézményvezetője.

Fejlesztőfoglalkozás a központ egyik termében. Fotó: Frank Yvette
– A Gáspár Zoltán utcai óvoda épületében kezdetben egy teremben foglalkoztunk húsz akadályozott fejlődésű gyermekkel és a szegedi óvodákba is kijártunk. Tavaly ősszel pedig egy újabb terem lett a miénk – mondta.

Születésnap

Ma délután négy órától ünnepségen emlékeznek meg a központ öt évéről, mely a Záróra budapesti jazz-zenekar koncertjével kezdődik, majd a dolgozók tartanak bábelőadást a gyerekeknek, akik adventi kézműves-foglalkozáson is részt vehetnek.

A központban jelenleg hét állandó dolgozó – gyógypedagógus, gyógytornász, pszichológus – foglalkozik a gyerekekkel főállásban, kilencen pedig alkalmanként besegítenek.

Évente száz gyereket vizsgálnak meg, ha szükséges, tanácsadást is biztosítanak. Az Odú az egyetlen korai fejlesztőközpont a régióban. Az ellátás náluk ingyenes.

Dolgozói fiatal, elkötelezett, tanulásra motivált emberek, akik jól beszélnek idegen nyelveket. Ez azért is fontos, mert az évek során nemzetközi kapcsolatokat építettek ki. A határon túli gyógypedagógiai intézetekből is az Odúba jönnek továbbképzésekre.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!