Ötvenkét polgármester őrizte a lángot

Deszken szombaton a megyei és távolabbi települések elöljárói jó hangulatban főztek kondérnyi finomságokat a maguk és népes közönségük örömére a hatodik alkalommal megrendezett polgármesterek nemzetközi főzőversenyén.

Szombat délután gyújtott a bográcsok alá a polgármesterek VI. nemzetközi főzőversenyének ötvenkét csapata. A késve érkező borsodi polgármesterek még hagymát aprítottak, amikor Botka László pörköltje már javában rotyogott.

A régebbi résztvevők az új vendégnek kijáró élcekkel kísérték a tompai polgármester magabiztos tevékenységét. Ám a derűs Lengyelné László Veronika kacagva hárította el a csípős megjegyzéseket, miközben káposztaleveleket helyezett a birkapörkölt tetejére. Innen e birkalé hasonlósága a szomszédos bogrács ukrán borscsával, amiből ugyancsak nem hiányozhat a káposzta és a hagyma. Így aztán nem csoda, hogy a tompaiak jól megértették egymást a rahói csapattal, hiszen azonos konyhanyelvet beszéltek.

– Vili bácsi módra, ahogyan Gyula szereti – keresztelték el

Elöljárók

A polgármesterek főzőversenyében a marhapörkölt kategóriában Szaniszló József, Sándorfalva alpolgármestere, Vígh Viktor Székkutas és Botka László Szeged első embere állhatott a dobogóra. A bográcsos birkafőzésben Simicz József Deszk, Faragó Ferenc Fábiánsebestyén és Horváth Lajos Királyhegyes polgármestere volt a legjobb. Az egyéb ételek kategóriában a zsűri jutalmazta Szűcs Tibor mórahalmi borászt, Simicz József deszki és Brczán Krisztofór deszki szerb önkormányzati vezetőt. A vándorserleget Piri József algyői polgármester érdemelte ki. Ágyas pálinka kategóriában Balogh Lajosné baksi „Dongér-parti fütty(k)öse” győzedelmeskedett. 

lábszárpörköltjüket a zsombóiak. Jákó Gyula nem is engedte a kondérhoz Faragó Mészáros Vilmos polgármestert, mondván: kavargasson máshol, amíg ő répával, babérlevéllel és vadfűszerrel bolondítja meg a főztjét.

– Két győzelem után mi biztosra megyünk – jelentette ki Szaniszló József sándorfalvi alpolgármester, miközben elhárította a gyanút, hogy a pörköltje tavalyelőtti, csupán lefagyasztotta. – A miénket már elkóstolgatták az érdeklődők, azért ilyen kevés. De nem a méret a lényeg! – hangsúlyozta.

Piri József algyői polgármester roston sült halait úgy elkapkodták, mintha sosem léteztek volna. A figyelő tekintetek sokaságától kísért bajaiak ugyan mindenkinél később láttak munkához, de ez cseppet sem ingatta meg a magabiztosságukat. „Nem mákos tésztát főzünk” – figyelmeztette Széll Péter polgármester a halászlére és sikerre egyaránt éhes körülötte állókat. Németh Péternek, a Népszava főszerkesztőjének viszont nem voltak efféle gondjai. Más induló híján, rendíthetetlen nyugalommal kavargatta halpaprikását.