Szeged és környéke

2009.03.16. 19:24

Outletkörkép Szegeden

Szeged - Nem létezik modern háztartás olyan alapvető gépek nélkül, mint hűtőszekrény, mosógép, gáz- vagy villanytűzhely, mikrosütő. Aki új lakásba költözik, annak gyakran egyszerre kell megvennie mindezt – ezért nem mindegy, hol vásárol.

Munkatársunktól

Először – a spórolás szándékával – a Kálvária sugárúti Elektro Outletben néztünk szét. Az outletekben leginkább úgynevezett kifutó modelleket árulnak, azaz nem a legújabb, de jó minőségű darabokból válogathatunk. Ottjártunkkor szinte minden alapvető háztartási gépből számos márkát és típust találtunk.

Mosógépből a legolcsóbban egy 60 ezer forintos Whirlpoolt kínáltak. 6 kiló ruha fért bele, energiafogyasztása pedig A+A kategóriás – azaz alacsony. Erre nem árt figyelni, ha az áron megspórolt pénzt nem akarjuk később a villanyszámlára költeni. Fagyasztós hűtőt – 190 literes hűtőtérfogattal, 38 literes fagyasztóval – már 60 ezer forintért találtunk a világmárkának nem nevezhető Hausmarkból. Tűzhelyből viszont csak elektromost kínáltak, darabokban: külön főzőlap, külön sütő. A legolcsóbban összekombinálható változat 58 ezer forintba került, de lustáknak – illetve időhiányban szenvedőknek – nem túl vonzó, hogy vásárlás után még vacakolni kell az összeállítással. Egy LG mikrosütő volt a legolcsóbb: a 19 programosat már 14 ezer forintból megvehettük volna. A legolcsóbb alapgépeket így összesen 192 ezer forintért tudtuk volna beszerezni. Az eladó viszont elmondta: ha egyszerre több gépet is veszünk, kaphatunk árengedményt – legalább 5 százalékot.

Aki spórolni akar, annak nem árt alaposan szemügyre venni a választékot. Archív fotó: Karnok Csaba

Aki spórolni akar, annak nem árt alaposan szemügyre venni a választékot.
A
rchív fotó: Karnok Csaba


A Makkosházi körúti Media Marktban jóval szélesebb választék fogadott – mi azonban kitartóan a legolcsóbbakat kerestük. Mosógépből 60 ezer forintért találtunk egy, A osztályú, Beko márkájút: ez 5 kilónyi ruhával birkózik meg egyszerre. Megtaláltuk azt a mosógépet is, amit az outletben is láttunk: itt 65 ezerbe került. 60 ezerért itt is árultak fagyasztós hűtőt: szintén A osztályú, de Elektrolux márkájú volt, 136/42 hűtő-fagyasztó megosztással. Ez feladta a leckét: vegyünk ismeretlen márkát nagyobb hűtőtérrel az outletben vagy ismertet, kisebbel a szakáruházban? A legolcsóbb, 3 égős, tetővel felszerelt Zanussi gáztűzhelyt viszont már 36 ezerért megvehettük volna. 5 programos Daewoo mikrosütőből a legolcsóbbat 13 ezerért árulták. Itteni bevásárlásunk végösszege 169 ezer forint lett volna – de olyan kedvezmény nincs, mint az outletben.

Töredék árért

A bátrabbak mazsolázhatnak a hirdetőújságok kínálatából is – némelyikhez még garancia is jár. A Déli Apróban 3 égős, „jó állapotú" gáztűzhelyt már 6-7, a fentiekhez hasonló megosztású, 3 éves hűtő-fagyasztót 15-17, márkásabb, de használt mosógépeket már 20-22 ezer forinttól kínálnak eladásra.

Házhoz szállítás

Az árba nem árt bekalkulálni a házhoz szállítás díját sem. Az Elektro Outlet a körtöltésen belül 2000, azon kívül 2200 forintért viszi házhoz a gépeket, akármennyit is veszünk. Emellett darabonként és emeletenként 200 forintot kérnek, ha a házban nincs lift. A Media Marktból 1500 forintért szállítanak házhoz egy terméket, és minden továbbit plusz 500-ért. Az emeletre való felcipelés viszont ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!