Hallgassa élőben!

P. A. doktor nemzetközi csaló?

Nemzetközi csalónak nevezte egy neves szegedi kutató P. A.-t, akiről pár nappal ezelőtt azt írtuk: ő Európa legjobb fiatal neurológusa. A rezidens orvos külföldi szaklapokban azt publikálta, több konferenciát is rendezett Szegeden, ám ezek a szakmai találkozók csak papíron léteznek.

Hatalmas felháborodást keltett a Szegedi Tudományegyetem berkeiben október 13-án közölt cikkünk, melyben „Európa legjobb fiatal neurológusát”, P. A.-t mutattuk be. Több, egymástól független forrásból is értesült szerkesztőségünk: a rezidens orvos átvert bennünket. És a nemzetközi szakmát. A díj, amit kapott, csupán egy konferenciai elismerés, melyet nem is egyedül neki ítéltek oda, és semmiképpen nem jelenti azt, hogy ő lenne a kontinens legjobb szakembere. De van ennél jóval komolyabb ügye is: nemzetközi csalás miatt fegyelmi eljárás folyik ellene az egyetemen.

– Ekkorát hazudni én embert még nem hallottam – mondta felháborodottan Kása Péter, a Magyar Ideg- és Elmeorvosok Társasága Alzheimer-kór szekciójának elnöke. A nyugdíjas szegedi professzor szerint P. A. a nemzetközi szakma előtt járatta le a Szegedi Tudományegyetemet. Mások nevét felhasználva nem létező konferenciákról írt jelentést úgy, mintha azokat megszervezte volna.

– Egy internetes portálon az szerepel: 2004 novemberében és 2005 júliusában Közép-európai Alzheimer-kór konferenciát rendezett – mesélte a professzor. – A társaság elnökeként minden hasonló rendezvényről tudok – nem volt ilyen. Az igazán felháborító az, hogy a novemberi nem létező konferenciára saját bevallása szerint 30 ezer dollárt, több mint 6 millió forintot vett fel, hogy ezzel 50 résztvevőt támogasson.

A jelentésben P. A. megnevez tizenöt személyt, akiknek a pénzjutalmakat „kiosztotta”. Kása Péter őket, és a konferenciák megnevezett szakmai tanácsadóit is felkereste e-mailben és telefonon. – Kiderült, hogy senki nem tudott semmiféle konferenciáról, és a díjazottak sem kaptak egyetlen centet sem. A tanácsadók névsorát az általam rendezett 1998-as konferenciából emelte át, a díjazottakét pedig különböző tanfolyamokról, melyeken részt vett.

A csalássorozatra a professzor felhívta a dékán figyelmét is. Benedek György már meg is indította a fegyelmi eljárást. – Bár a konferenciákat saját nevében „szervezte”, felhasználta a Szegedi Tudományegyetem nevét is, ezzel nemzetközi szinten lejáratva az intézményt – mondta a dékán. – Ennek ellenére mi nem perelhetjük be, mivel a pénzt nem tőlünk, hanem különböző szponzoroktól vette fel.

P. A. elmondta: az álkonferenciákra azért volt szükség, mert másként nem kapta volna meg az ötezer dolláros kutatási támogatást, melyre a Nemzetközi Neurokémiai Társaságnál pályázott. – Ők mondták, hogy ne kutatástámogatásként, hanem más jogcímen nyújtsam be az igényt, ezért kértem konferenciatámogatást. De csupán ezt az összeget vettem fel, a 25 ezres szponzori hozzájárulást szintén csak kitaláltam – mondta. Hozzátette: a megnevezettek, akiknek ezt az összeget papíron odaadta, tudták, mihez nyújtanak segítséget.

A több mint egymillió forintot állítása szerint munkacsoportja használta fel, laboreszközöket vásároltak belőle. Azt mondta, nem tud róla, hogy fegyelmi eljárás indult volna ellene. A kérdésre, hogy hibásnak érzi-e a magát, azt válaszolta: bár ez az ügy etikailag nyilván nehezen védhető, nem lesznek miatta álmatlan éjszakái. Mindazonáltal kutatócsoportja érdekeire és arra hivatkozva, hogy „bűnössége” még semmilyen fórumon nem bizonyosodott be, névtelenséget kért.

Megállíthatatlan az elektromos robogók forradalma
Minőségi e-robogót egymillió forint alatt nem kapni, de mivel a havi üzemeltetési díj nagyjából egy BKV-bérlet ára, mindennapos használattal hamar megtérülhet a beruházás.
Baleset miatt pótlóbuszok járnak a 3-as villamos vonalán
Baleset történt a Kálvária sugárúton a Dáni utca kereszteződésénél. Ez a 3-as és a 3F-es villamosjáratokat érinti.
Kemény meccs elé néz az éllovas
A Kisvárda Paksra látogat pénteken.
Sikertörténet a magyar-amerikai kereskedelmi kapcsolatok elmúlt tíz éve
A VII. Business Meets Government Summit elnevezésű üzleti konferenciáján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tartott megnyitó beszédet.
Fulladás okozhatta a magyar rendszámú kisbuszban talált migránsok halálát
A rendőrség korábban azért nem feltételezte a fulladásos halált, mert a kisbuszban tartózkodó többi ember viszonylag jó állapotban volt.
Két hegymászó szenvedett halálos balesetet a Matterhorn-csúcson
A fiatal férfiak biztonsági köteleket használva tartottak a csúcsra, amikor 4140 méteres magasságban, a hegy északi oldaláról a mélybe zuhantak.