Pálmák nőttek az újszegedi medencében

A szakadó esőben is több mint százan dolgoztak tegnap a Partfürdőn, a SZIN helyszínén, hogy a mai fesztiválkezdetre minden készen álljon. A terepszemlén úgy tűnt, a sátorverést alighanem el kell halasztani: bokáig ért a sár a strandon.
Épülőben a Jamaica Beach. A medencéből leeresztették a vizet, tegnap emelték be daruval a pálmafákat Fotó: Miskolczi Róbert

Napok óta építik a fesztiválvárost a Szegedi Ifjúsági Napok helyszínén, az újszegedi Partfürdőn. Hétfőn és tegnap ácsolták a színpadokat, a bulizósátrakat, kialakították a különböző helyszíneket.

Mocsár lett a parti föveny

Az időnként a városra zúduló eső alaposan próbára tette az építőket: a színpadelemeket, a hang- és fénytechnikát szállító kamionok többször elakadtak, erőgépekkel kellett kihúzni a teherautókat – a parti föveny mocsárszerűvé vált. Tegnap több teherautónyi homokot terítettek le az eső áztatta strandon, a véghajrában került a homok a gyerekmedencébe is. Mivel a nagyszínpad előtti térhez ez közel van, feltöltötték, nehogy baleset legyen a mulatság vége. Homokszőnyeg került a Borsodi-színpad elé – itt játszik majd a The Cure és az Alphaville. Feljebb a Jamaica Beachet alakították ki: a vizet leeresztették a középső medencéből, felállították benne a sátrat, s kilenc munkás szorgoskodott azon, hogy a teherautóról nyolc pálmafát emeljenek át daruval a medencébe.

Impozáns számok

A számok tükrében az eddigieknél többet, gazdagabbat kínálnak a

Tegnap több teherautónyi homokot hordtak a Partfürdőre, a nagyszínpad előtti területet és a gyerekpancsolót töltötték fel vele Fotó: Miskolczi Róbert

szervezők a nyarat búcsúztató fesztiválozóknak. A 6 hektáros területen 6 színpadon 100 koncert és más program várja a látogatókat. A Borsodi-színpad előtt 360 négyzetméteres küzdőtéren tombolhatnak a rajongók, a színpadokon összesen 350 altmann és 50 intelligens lámpa gondoskodik a megfelelő koncertfényekről. A bulira összesen több mint 2000 négyzetméternyi sátrat építenek, a prímet a Party Sátor viszi 800 négyzetméteres alapterületével. 1000 négyzetméteren a paintball várja mindazokat, akik SZIN-es foltjai szeretnének lenni a rendezvénynek. A látogatóknak 13 vendéglátóegység biztosítja az ételt és italt, a fesztivál idejére élelmiszerbolt is nyílik a strandon. Megszabták az italok árát, az 1 literes üdítőért 250-300 forintot kell fizetni, a rendezvényt támogató

Mai program

A fesztivál nulladik napján a TvNetwork színpadon mutatkoznak be a SZIN idei tehetségkutatójának zenekarai, a Johny Hotrod, az Atomtorta és a Dystopia. Este 8-kor a SunCity játszik, őket követi a Hooligan’s, majd a Testi egyenleg. A SZINparty sátorban éjjel 11-kor The Stones, rock buli ZERO-val. Ugyanekkor kezdődik a Filmmúzeum sátorban az eee… elektro buli DJ Jutasival. Éjfélkor filmvetítés: Szigorúan piszkos ügyek I–II. A Café 88 Jamaica délután 4-től várja a fesztiválozókat, a Rádió Plusz ifjúsági építősátora este hétkor nyit.  

Borsodi sör korsója 250, a Stella korsója 300 forintért kapható. Két helyen működik ingyenes csomagmegőrző.

Fő a biztonság

Műszakonként 85-en vigyáznak a látogatók biztonságára, a The Cure koncertjének napján azonban a biztonsági személyzet létszáma 120-ra nő, s két motorcsónak is cirkál majd a Tiszán. Az egészségügyi szolgálatot mentőautó, 3 gyorsreagálású jármű és 3 pár gyalogos járőr látja el. 130 vécé és több mint 50 tusoló áll majd a nagyérdemű rendelkezésére. A strandot folyamatosan takarítják, reggelente 50 fős csapat szedi össze a szemetet a fesztiválozók után, napközben pedig 25 ember gondoskodik a tisztaságról.

Az idén megduplázzák a jegypénztárakat, mától összesen 16 várja a látogatókat.

The Cure

A vélhetően több tízezer embert a SZIN-re vonzó The Cure négy tagja a szicíliai Taorminából érkezik pénteken Budapestre, majd Szegedre. A szervezők pontos névlistát még nem kaptak, egyelőre az bizonyos, hogy Mr. Voice, Mr. Bass, Mr. Drums, Mr. Guitar – vagyis Hang úr, Basszusgitár úr, Dob úr és Szólógitár úr – játszik majd a színpadon. Bioalapanyagból készült ételeket fogyasztanak.

Rendeltek vegetáriánus levest, halat, parmezán sajtot, bazsalikomot. A zenészeket egy magyar rajongójuk kalauzolja. A zenekart testőrök kísérik, Robert Smith saját személyi testőrével érkezik. A csapatot a Novotel legjobb szobáiban szállásolják el. A Partfürdőn 20 fős technikai személyzet dolgozik azon, hogy pénteken este 10 órakor elkezdődhessen a koncert.