Szeged és környéke

2008.06.30. 23:25

Panelba akarok költözni, távfűtést akarok fizetni!

Szeged - Hajba kaptak olvasóink a delmagyar.hu honlapján: sokan keltek ugyanis a szegedi távfűtéses lakások védelmére. Ez azért szokatlan jelenség, mivel eddig az emberek általában szidták a hőszolgáltatót. A fórumozók azon cikkünkre reagáltak, amelyben azt írtuk, mindössze 1,2 százalékkal drágul a hődíj július 1-jétől.

Munkatársunktól

„Panelba akarok költözni, távfűtést akarok fizetni!" – így kezdte az egyik fórumozó a hozzászólását egy cikkünkre reagálva, amelyben azt közöltük: a szegedi közgyűlés július 1-jétől 1,2 százalékkal drágította a hődíjat, az alapdíjhoz pedig nem nyúlt. A hozzászóló megjegyzését úgy folytatta, hogy 60 négyzetmétert fűt fával, egy télre „vizes nyárfát" mázsánként ezer forintért vásárol, mivel ez a tűzifa a legolcsóbb. Így kerül neki 150 ezer forintba a fűtés – tizenkét hónappal elosztva havi 12-13 ezerbe –, és akkor még nincs meleg vize. Kalkulációi szerint meleg vízzel, a főzéshez szükséges gáz mennyiségével együtt havi 23 ezer forintot is kiad, vagyis többet fizet, mint a panelban lakók, és akkor még a fizikai munkát nem is számolta.

Egy távfűtéses otthonban élő fórumozó azt közölte az internetezőkkel, hogy ugyanakkora négyzetméterre vetítve neki 7000 forint a fűtése a lakótelepen egy hónapban, mivel a havi 13-14 ezer forintos számla összegéből levonta a meleg víz és az alapdíj árát. „A gáz ennél sokkal többe kerül, ha havonta leosztod az egész éves gázfűtésed. A szüleim magánházban élnek ketten, télen nem volt elég 30 ezer a gázra, két konvektor ment, meg anyu főzött" – érvelt az internetező.

A fórumozóknak azonban nincs teljesen igazuk. Információink szerint jelenleg ugyanazt a hőmennyiséget – 1 GJ-t – a legolcsóbban fából lehet előállítani: mintegy 1500 forintért. A barnaszénnél ugyanez a hőmennyiség 2000, a feketeszénnél 2200 forintba kerül. Olcsóságban ezt követően a földgáz jön  3300-3400  forintért, míg a távfűtés ára Szegeden gigajoule-onként körülbelül 5000 forint (igaz, ebben az összegben benne foglaltatik az alapdíj összege is). A propán-bután gáz egy gigajoule-ja meghaladja a 6000, a villamos energiáé pedig a 10 ezer 500 forintot.

Szegedi távfűtés

Egy 55 négyzetméteres átlaglakás Szegeden 136 légköbméteres. A bruttó alapdíj egy évben közel 50 ezer forint, az átlagfogyasztás – 34 GJ – pedig közel 120 ezer forintba kerül. Évi 170 ezer forintot kell tehát fizetni a fűtésért, havi 14 ezer forintot.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!