2016.10.27. 19:10
Paprikás krumpliban vetélkedtek az iskolások
Sűrű, fojtogató, könnyfakasztó füstbe burkolózott csütörtök délelőtt a Hansági Ferenc szakközépiskola udvara, ahol hat szegedi és környékbeli általános iskola összesen tizenhárom csapata mérte össze főzőtudományát.
A Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolában idén negyedik alkalommal rendezték meg az általános iskolások paprikáskrumpli-főző versenyét. – Azt szerettük volna, hogy ne csak az iskolapadban tanuljanak a zöldségekről, hanem hétköznapi praktikus ismeretekkel is gazdagodjanak a gyerekek – mondta Gyuricza Zsolt magyartanár, az iskola oktatója, a verseny szervezője és ötletgazdája.
A hozzávalókat és a tűzifát a Hansági biztosította, a versenyző csapatoknak csak a bográcsról kellett gondoskodniuk. A résztvevők krumplit pucoltak, tüzet raktak, majd nekiálltak a főzésnek. A tűzrakás nem mindenhol sikerült, volt olyan hely, ahol fojtogató füst szállt fel a nedves falevelek és faágak alól.
– Tűz van, bogrács van, krumpli van, várjuk, hogy felforrjon a víz – mutatta az algyői Fehér Ignác Általános Iskola nyolcadikos tanulója, Karasz Bence. A Béke Utcai Általános Iskola tanulója, Máthé Dominik azt mondta, paprikás krumplijuk a köménytől és a lassú főzéstől más. – Alulra tettünk papírt, szép kúp alakba felépítettük a kisebb fadarabokat, szalonnát pirítottunk, majd amikor kivettük a bográcsból, onnantól nagyobb fával tüzeltünk – magyarázta hozzáértő alapossággal Nádasdi Ádám, a Rókusi Általános Iskola hetedikese.
A szakemberekből álló zsűri – Nagy István, az Alabárdos korábbi konyhafőnöke, Pető Ádám, a Forrás konyhafőnök-helyettese és Rapcsányi Ferenc, a Hági volt vezetője – döntése szerint a legfinomabb paprikás krumplit az algyői Fehér Ignác Általános Iskola Gasztroboszorkányok nevű csapata készítette.