Szeged és környéke

2017.11.13. 10:42

Parlagfűkészítményeket vontak ki a forgalomból

Néhány héttel a korábbi eset után ismét illegális parlagfűkészítményeket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Munkatársunktól

Az Ambrózia olajkapszula, a Parlagfű virágesszencia és a Parlagfűtea elnevezésű, engedély nélkül emberi fogyasztásra kínált árucikkeket a bioélelmiszer-nagykereskedelmi egységek ellenőrzése során találták a hivatal szakemberei.


A nem engedélyezett termékek előállítói ellen is hatósági eljárás indult. A Nébih által végzett hatósági ellenőrzés kiterjedt a forgalomból október végén kivont „Istenek eledele" megnevezésű termékre is. Az ellenőrök megállapították, hogy a nagykereskedelmi egységek kivonták ezt a forgalomból.


Jelenleg Európában sem a parlagfű, sem a belőle készült élelmiszerek nem hozhatók forgalomba emberi fogyasztásra szánt termékként. A parlagfűtartalmú készítmények új élelmiszernek minősülnek, amelyeket uniós szinten engedélyeztetni kell


. Az uniós engedélyezés során az élelmiszerként történő felhasználás biztonságosságát kell bizonyítani. Parlagfűre és a belőle készített termékekre Európában eddig nem adtak ki engedély

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!