Szeged és környéke

2015.03.06. 22:19

Patkány bújt ki a panel vécéjéből

Szeged - Meglepődött Tari Róbert, amikor szegedi panellakásában a fürdőszobába lépve egy méretes patkány nézett rá a vécécsészéből. A szakember szerint a rágcsálók a csövekben a második emeletig is felmásznak.

Segesvári Csaba

 Jelentse, ha patkányt lát


Ha valaki közterületen lát patkányt, az [email protected] címre vagy a 62/777-220-as telefonszámra kell bejelentést tenni. – A jelzést követő 24 órán belül a terület bejárása megtörténik, és kihelyezzük az etetőanyagot a patkányjáratba – mondta el korábban lapunknak Oláhné György Tünde környezetgazdálkodási referens.

 

– Vízcsobogást hallottam a mosdó felől, először arra gondoltam, eltört egy cső. Kimentem a fürdőszobába, felkapcsoltam a villanyt, és a vécéből nézett rám egy méretes patkány – mesélte lapunknak [namelink name="Tari Róbert"]. A szegedi férfi egy Murányi utcai 5 emeletes panelházban bérel irodaként egy földszinti lakást.


– Olyan már volt, hogy dugulás miatt feljött a víz, de patkánnyal még nem találkoztam. Hirtelen rácsuktam a vécé tetejét, ez jutott elsőre eszembe – folytatta. Tari Róbert elmesélte, hogyan szabadult meg a hívatlan vendégtől, amiről a módszer kegyetlensége miatt most nem írunk olvasóinknak. – Eddig városi legendaként gondoltam a vécében felbukkanó patkányra, úgy tűnik, most már ez a valóság – mondta a férfi.


A lakásba bejutó, a csövekben közlekedő patkányról szóló híreken már meg sem lepődik a rágcsálóirtó. Horváth István, a Fedora Plusz Kft. ügyvezető igazgatója arról mesélt lapunknak, egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szegediek patkánnyal találkoznak a fürdőszobában, igaz, eddig a jelenség főként a földszintes irodákra volt jellemző. – Az állat a bűzelzárón keresztül is feljut a lakásba. A csatornarendszeren keresztül jut el az ingatlanokig, a patkány szereti a fekáliát és a nyirkos helyeket – folytatta Horváth István.

 

Patkány a vécében. Olvasónk végzett a hívatlan vendéggel. Fotó: Tari Róbert

Patkány a vécében. Olvasónk végzett a hívatlan vendéggel. Fotó: Tari Róbert


A szakember olyan esetről is beszámolt, amikor a rágcsáló egy második emeleti otthonig jutott. – A patkány nem élelmet, hanem életteret keres. Gyakorlatilag a területét próbálja szélesíteni, élőhely után kutat. Az irtáson kívül egy megoldás létezik a rágcsáló megállítására, ha lecsukva tartjuk a vécé fedelét – magyarázta a szakember. Hozzátette, a rágcsáló nem az éhség miatt rág, hanem fogait koptatja, ezért esik neki a vezetékeknek, csöveknek.


Patkányinvázióról legutóbb tavaly októberben írtunk. Olvasóink akkor a belvárosban és a Cserepes soron felbukkanó állatokra panaszkodtak. Megírtuk, a város közterületein a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. végzi a rágcsálóirtást, ütemterv szerint, ugyanakkor a szaporulatnak kedvez az elmúlt két évben tapasztalható enyhe tél. A szakirodalom szerint egyetlen patkánypár évente 2–4 almot is létrehozhat, 3–10 kölyökkel. Az állatok 8 hetes korukban válnak ivaréretté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!