Szeged és környéke

2009.03.19. 22:16

Patyomkin, fekete teával

Szeged - Három tantárgyból jutott az országos középiskolai tanulmányi verseny döntőjébe Papp Melinda, a szegedi Radnóti-gimnázium diákja. A humán tárgyakat szereti, hiszen „ha az ember a lelkét nem táplálja, akkor elveszett". Nem véletlen, hogy mindig tőle kérik a magyarleckét osztálytársai.

R. Tóth Gábor

Ady-összes, négy középiskolai irodalomkönyv, világirodalmi lexikon, mozgóképkultúra-tankönyv – legalább 10 kötettel veszi körül magát mostanság Papp Melinda, ha tanulni kezd. A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium 12/D-s, 18 éves tanulója bravúrosan szerepel az országos középiskolai tanulmányi versenyen (OKTV): három tantárgyból jutott döntőbe. Mindegyik tárgyból az ország 30 legjobb középiskolása között van.

Irodalomból, nyelvtanból és média tantárgyból is versenyez. A médiaismereti feladatlapot szerdán töltötte ki, jövő héten jön a szóbeli forduló. – Egy 50-es és egy 60-as években készült filmet hasonlítottunk össze, utóbbi jelenetében munkások kalapálták a síneket. Ennél a feladatnál kicsit szubjektív az értékelés, eredetinek kell lenni, ki kell tűnni valamivel – vallja Melinda, akinek receptje, hogy kombinálja a humán területeket, filozófiai, irodalmi idézetekkel spékeli meg a filmelemzést.

Papp Melinda és az ő Nagy Könyvei. Fotó: Frank Yvette

Papp Melinda és az ő Nagy Könyvei.
Fotó: Frank Yvette

A gimnázium médiafakultációján Békési Eszter tanárnővel, illetve a Péntek 13 önképző körrel készült a versenyre: filmeket néztek, az Aranypolgárt, a Patyomkin páncélost, az Eldorádót, utána megbeszélték a látottakat. Melinda úgy érzi: a Radnótiban inkább a reál tantárgyakon van a hangsúly, a humánosok kevesebb versenyen bizonyíthatnak. – Pedig ez a terület is van olyan fontos, mint a matek vagy a biológia. Ha az ember a lelkét nem táplálja, akkor elveszett – mondja.

Disznóvágást fényképezett

Az OKTV első fordulójában a négyéves középiskolai tananyagról kell számot adni. Pályaműveket is vártak a tanulóktól: Melinda egy harmincoldalas esszében hasonlította össze Hitchcock Hátsó ablak című filmjének eredetijét és feldolgozását. Fotósorozatot is készített: egy balástyai disznóvágást örökített meg. Kedvenc képe, mikor egy malac mellett felcsapnak a pörzsölő lángcsóvái.

Melinda még osztálytársai lelkét is táplálja: mindig tőle kérik a magyarleckét. Volt kitől tanulnia: bátyja, Péter Árpád ismert szegedi újságíró, rádiós. – Sokszor sertepertéltem körülötte, mikor dolgozott. Azt mondják: az újságírók mindenhez értenek egy kicsit. Tetszik ez a sokszínűség. Főként a nyomtatott sajtó érdekel. Szeretnék értékeket közvetíteni, nem tetszik, ha a médiumok kiforgatják a híreket – fogalmazza meg kritikáját.

Az OKTV döntőjében legalább a mezőny második harmadában szeretne végezni, így akár 80 pluszpontot is begyűjthetne. A Szegedi Tudományegyetem kommunikáció és médiatudomány szakára felvételizik a májusi érettségi után.

Most még az OKTV a legfontosabb: döntőnként 5 nap tanulmányi szabadságot kapott. Tanul, és fekete teával spannolja magát. Április elején lesz az irodalom, majd a nyelvtan döntő. Előbbire Ady életművéből, utóbbira a naplóirodalomból kell készülnie – meséli rengeteg könyve között ülve. Minden tantárgyból kitűnő, de a reál tantárgyakat nem kedveli – egy fizikai OKTV-re például nem vállalkozna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!