Szeged és környéke

2010.07.08. 20:56

Pénteken kezdődik a néptáncfesztivál

Szeged - Indul a XXIV. Nemzetközi Néptáncfesztivál Szegeden: hat hazai és négy külföldi együttes csaknem négyszáz táncosa lép fel a rendezvénysorozat különböző produkcióiban július 17-éig.

Munkatársunktól

Menettánccal indul a XXIV. Nemzetközi Néptáncfesztivál ma 17 óra 30 perckor a szegedi Széchenyi térről. A tíz együttesből álló sereg meg sem áll a Dugonics térig, ahol 18 órakor Nagy Sándor alpolgármester nyitja meg a programsorozatot.

1966 óta évről évre megrendezik a néptáncfesztivált – tudtuk meg Simoncsics János főszervezőtől. Idén hazánk hat csoportja mellett négy külföldi vendégegyüttes szerepel, a programokon mintegy négyszáz táncos lép fel. Bulgáriából az Elit Folklore, Szerbiából a Vrbas, Romániából a Zorila, Törökországból az IDEMM Táncegyüttes színesíti a fesztivál hangulatát régies, rusztikus táncokkal. Olaszországból egy zászlós-dobos csapat, a Stadieratori Leone érkezett Szegedre. Visszatérő vendég a nyíregyházi Újfigurás Táncegyüttes és a fővárosi Honvéd Táncszínház profi csapata is.

Vasárnaptól jövő szombatig minden este utcai vigasság lesz a Dugonics téren. Az újszegedi szabadtéri színpadon ma és holnap 20 óra 30 perckor folklórbemutatót adnak elő – a belépés ingyenes. A kilencnapos fesztivál csúcspontja a Dózsa című gálaműsor, amely jövő pénteken és szombaton látható Szarka Tamás és Zsuráfszky Zoltán vezetésével a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorában. A táncjáték – amelynek zenéjét a Ghymes együttes biztosítja – középkori hangulatot teremt, birkákkal, lovakkal és tehenekkel a színpadon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!