Szeged és környéke

2011.06.30. 17:08

Péntektől néptáncfesztivál

Szeged - Péntek délután fél 6-kor a hagyományos menettánc vezeti fel a Széchenyi téren és a Kárász utcán a háromnapos VII. Martin György Országos Néptáncfesztivált.

Munkatársunktól

A megnyitó 6-kor kezdődik a Dugonics téren. Este 8-kor és szombaton délután 3-kor a kisszínházban láthat folklórbemutatót a közönség. Szombaton este 8-kor az újszegedi szabadtéri színpadon kétrészes gálaműsor kezdődik. A programokra a belépés díjtalan.

Kettős jubileumot ünnepelnek idén: a hazai táncház-találkozók 30. és a táncházmozgalom közelgő 40. évfordulóját. Színpadra lépnek a szegedi Sipos banda tagjai is, akik elsőként játszottak autentikus erdélyi népzenét 1973-74-ben. A prímás, [namelink name="Sipos János"] "Janó" akkor került a szegedi egyetem matematika szakára, hamar egymásra találtak [namelink name="Vas Sándor"] matematikussal, aki a kontrás lett, és [namelink name="Zoltán Csaba "]fizikussal, aki bőgőzött. A JATE-klubban tartották az első táncházakat, ahol az ÉDOSZ Szeged Táncegyüttesnek és az egyetemi táncegyüttesnek húzták a talpalávalót "gyöprugi" néven Szurdi Zsoltékkal, Barvich Ivánékkal. – Felfokozott hangulata volt az örömzenélésnek – elevenítette fel a hőskort Sipos János. Együtt vendégszerepeltek Marokkóban, Algériában. Szoftverfejlesztőként még tíz évig zenélt a Kalamajka zenekarban. 23 éve abbahagyta a színpadi zenélést, népzenekutató a zenetudományi intézetben. Vas Sándor Dél-Amerikában dolgozik, Zoltán Csaba Pécsről érkezik Szegedre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!