Pénztárgépek rohama

Sok üzlet nem merte használni pénztárgépét, amíg nem állították át rajta a 25 százalékos áfát 20-ra. Nagy a tumultus, noha március 31-éig ráérnének a szervizek. Két éve, a 15 százalékos áfaállításkor láttak a szervizek a mostani sorokhoz hasonlót. Már nyitás előtt a kapu előtt fagyoskodnak az ügyfeleik.
Az üzlettulajdonosok és a vállalkozók tömegével viszik a szervizbe a gépeket, mert nem merik használni. Fotó: Karnok Csaba

Egyedül az áfát részletező pénztárgépekkel kell sietniük az üzleteknek, a többin ráérnek elvégeztetni a szervizelést március végéig.
– A kötelező éves könyveléstechnikai műveleteket is nekünk kell elvégezni az idén, emellett átállítjuk a 25 százalékos áfát 20-ra – tájékoztatott Pásztor András az egyik szervizben, ahol pénztárgép-beállításra kerestünk jelentkezőt. Annyi a munkájuk, hogy csupán a harmadik szegedi műhely tudott fogadni. – Egyik-másik szerkezeten beállítható, hogy a bruttó összeg után részletezze, melyik termék milyen áfakörbe tartozik, mennyi a nettó és bruttó ára. Csak fölöslegesen fogyasztjuk vele a papírt, hiszen a vásárló áfás számlát kér, ha el akar valamit számolni.

Két éve, a 15 százalékos áfaállításkor láttak a szervizek a mostani sorokhoz hasonlót. A híradások nyomán már nyitás előtt a kapu előtt fagyoskodnak az ügyfeleik, hordják a pénztárgépeket. Nem merik használni, amíg nem állították át a szakemberek, és nem nyomtatták ki „fekete dobozából” az éves összesítőt.

Kötelező nyomtatás

Szegeden huszonhárom irodagép-szerelő rendelkezik speciális engedéllyel, amellyel például taxiórát vagy pénztárgépet állíthat át. Az idén kötelező éves nyomtatással együtt az áfaállítást körülbelül nyolcezer forintért végzik el.

– Délelőtt behozzák, délután vihető a gép. Az elmúlt napokban hajnali fél 4-ig dolgoztunk, már haza sem mentünk aludni. Egyik este elkövettük azt a hibát, hogy éjjel 11-kor hazamentünk, de reggel rögtön elsőként az az ügyfél jött, akinek nem volt készen a gépe – jegyezte meg az Irodaker Bt. társtulajdonosa. Boltok, műhelyek hozzák a gépeiket, később a szerelők szállnak ki például egy benzinkúthálózathoz Kaposvárra és Hegyeshalom közelébe. Márciusig több mint kétezer pénztárgépet szervizelnek. Norbert apátfalvi vegyeskereskedéséből állt sorba a gépével, nála a cigaretta és az alkohol árához kell majd beütni az alacsonyabb áfát. Amíg a gépet nem állították át, az egyebeket beütötte, a cigiről és szeszről nyugtát írt. Nem szeretné megütni a bokáját egy adóellenőrzésnél, hát jött, amint tudott. József szegedi virágüzletéből cipelte át a gépét az éves zárásra, nála semmit nem érint az áfa. Adamek Béla állateledelboltjában és presszójában használ ilyen masinát, nála a kisállateledel mellett árult felszerelések és gyógyszer áfája csökkent, a vendéglátóegységben az alkoholt kell másképp beütnie.

Tartalékcsapata stadionjában játssza zárt kapus meccseit a Real Madrid
A királyi gárda otthona, a Santiago Bernabéu Stadion felújítási munkálatai jelenleg is zajlanak.
Jelképes őrtüzeket gyújt a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség
Valamennyi tagegyesületüket felhívták a közös megemlékezésre.
Noszály Sándor világsztár színésznek üzent
A TV2 Nagy Ő című párkereső műsorának egykori főszereplője jelenleg Magyarországon tartózkodik.
Egészségesebbé vált az ember, miután abbahagyta a vándorlást
A letelepedés javította az ember egészségi állapotát – derült ki egy tanulmányból.
Hét érdekesség, amit eddig nem tudott a bodzáról
Ismerjük meg kicsit jobban ezt a csodanövényt!
Újszegeden lesznek szabadtéri előadások
Az elmaradt produkciókra szóló jegyeket online válthatják majd vissza a nézők.