Szeged és környéke

2014.02.09. 23:00

Pénztárgépügy: kártalanítják azokat, akik pórul jártak

Szeged - Kizárólag a NAV honlapján, február 17-éig kérhetik a kártalanítást azok a pórul járt vállalkozók, akik a „rossz" pénztárgépeket rendelték meg. Már csak egy hetük van arra, hogy új típust hívjanak le. Folytatódik a pénztárgépsaga.

Fekete Klára

– Csinálom a dolgomat, nem idegesítem magam a pénztárgép miatt, ha ezt tenném, megőrülnék. „Papírügyileg" le vagyok védve, kivárom a március elejét, hogy mi történik addig – mondta [namelink name="Hustiák Zsolt"], a Coopter-Plus Kft. tulajdonos-ügyvezetője. – Személyesen, egy pénztárgépes barátom segítségével intézem az ügyeimet, úgy tudom, jogosult vagyok az 50 ezer forintos állami támogatásra is.

Rés a falon?

Arról lehet olvasni az interneten, hogy még az online gépekben sem lehet biztos a NAV. Azok a boltosok, akik az adóhatósághoz bekötött pénztárgépek alatt a kassza csilingelését egy házilag rákötött madzag megrántásával működtetik – nem adnak blokkot, hiszen semmit sem ütnek be a pénztárgépbe – továbbra is csak úgy bukhatnak le, ha az adóellenőr hívatlanul megjelenik. Ebben lehet valami, hiszen eddig sem gondolta senki, hogy a NAV látja majd, mi történik egy üzlet falain belül: annyit érzékelhet csak, folyamatos-e a forgalom.

– A Kisosz pénteken hírlevélben figyelmeztette a tagokat arra, hogy visszavonták a SamS 300-as pénztárgép engedélyét – tájékoztatott [namelink name="Pataki Andrea"], a Csongrád Megyei Kereskedők és Vendéglátók Egyesületének titkára. – Azt javasoltuk, az érintett kereskedők a Samsung gépek helyett rendeljenek más típusú, engedélyezett online pénztárgépet.

A titkár hozzátette: az állam kártalanítja azokat, akik akár az előleget, akár a teljes összeget kifizették. Ahhoz, hogy a vállalkozók igénybe vehessék a kártalanítást, a NAV honlapján február 17-éig meg kell rendelniük az új típust, és nyilatkozniuk arról, hogy milyen összeget fizettek ki a korábbi gépért. Amennyiben előlegről volt szó, azt nem kapják kézhez, hanem beszámítják az új pénztárgépbe. Ha valaki a teljes összeget kifizette, akkor a pénzt ráutalják a vállalkozó folyószámlájára. Az összegnél figyelembe veszik az állami támogatást: tehát ha a vállalkozó jogosult az 50 ezer forint gépenkénti állami támogatásra, a kártalanításkor 50 ezer forinttal csökkentett összeget utalnak.

Még mindig a régi pénztárgépbe ütik be az összeget Hustiák Zsolt üzletében. Fotó: Frank Yvette

Még mindig a régi pénztárgépbe ütik be az összeget Hustiák Zsolt üzletében. Fotó: Frank Yvette

Megtudtuk: annak is jár a kártalanítás, akinél már üzembe is helyezték a visszavont engedélyű Samsung online pénztárgépet. Arra azonban még nem kapott választ a Kisosz, „technikailag hogyan lehet ezt a változást véghezvinni": hogyan lehet új üzembe helyezési kódot kérni, kártalanítási igényt bejelenteni és a jelenleg már működő pénztárgépet lezárni.

Az 50 ezer forintos állami támogatás elvben azoknak jár, akik tavaly október 1. előtt visszaigazolást és üzembe helyezési kódot kaptak a rendelésük alapján, és idén február 28-áig be is kötik náluk a gépeket. De mi lesz azokkal, akiknek önhibájukon kívül mégsem lesz meg február 28-áig a pénztárgépük, vagy újat kell rendelniük a visszavont engedélyű gép helyett? – Országos szervezetünk mindent megtesz annak érdekében, hogy a határidőt a minisztérium meghosszabbítsa, és az, aki teljesítette a kötelezettségeit, megkapja az állami támogatást – mondta Pataki Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!