Szeged és környéke

2012.03.08. 20:41

Perek, pénzek, Virágok: de mikor lesz újra cukrászda?

Szeged - Elutasította a Fővárosi Törvényszék György Sándor keresetét, aki ráépítés jogcímen egyharmad tulajdonrészt szeretne szerezni a Virág cukrászdában. Az ítélet nem jogerős. Közben a Virág nyolc egykori dolgozója jogerősen pert nyert a cukrászda volt üzemeltetője ellen, aki milliókkal tartozik nekik.

Szabó C. Szilárd

Több mint két éve zárva tart a Virág cukrászda. Újkori története botrányoktól terhes. 1999-ben [namelink name="Szervánszky László"] egy éjszaka alatt elszállíttatta a patinás intézmény teljes berendezését, majd bezárta a cukrászdát. A Virág 2003-ban nyílt meg újra. Aztán ismét lakat került a cukrászda ajtajára: a Kis Virágra 2009 őszén, a Nagy Virágra pedig 2010 januárjában.

Virág cukrászda 2012 márciusában: sajnos még mindig minden változatlan. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


A hírek előbb arról szóltak, hogy mindkét helyet karbantartás, felújítás miatt zárták be. Legalábbis akkor úgy nyilatkozott lapunknak az üzemeltető cég ügyvezetője, [namelink name="György Attila"]. Aztán kiderült: a működtető gazdasági társaság ellen felszámolási eljárás indult, mivel több mint 600 millió forintos tartozást halmozott fel, amelynek nagy része banki kölcsön volt.

5 milliós munkaügyi per

Két és fél év után jogerős ítélettel zárult nemrégiben az a per a Szegedi Munkaügyi Bíróságon, amelyet a Virág egykori dolgozói indítottak elmaradt munkabérükért a cukrászda volt üzemeltetője, a Virág Cukrászda és Kávéház Üzemeltető és Tanácsadó Kft. ellen. Nyolcan pereltek, többségüknek öthavi bérrel tartoztak. Úgy tudjuk, hogy a kamatokkal együtt több mint ötmillió forintot kell kifizetnie a cégnek.

Miután az önkormányzat 2010 márciusában úgy döntött, él elővásárlási jogával, s megveszi 300 millió forintért a cukrászdát, a CIB Bank megtámadta a felszámoló és a város szerződését. A pénzintézet nem titkolta vásárlási szándékát, igaz, arról nem szólt, hogy cukrászdaként vagy bankként üzemeltette volna az ingatlant. Az ügy végére tavaly márciusban a Fővárosi Ítélőtábla tett pontot, amely jogerősen kimondta: érvényes a felszámoló várossal kötött szerződése. [namelink name="Botka László"] polgármester 2011 márciusában úgy nyilatkozott lapunknak: miután elhárult a jogi akadály, a tulajdonos város néhány héten belül megfelelő feltételekkel, profilkötötten, nyilvános pályázaton értékesíti a cukrászda bérleti jogát. Botka korábban azt is hangsúlyozta, hogy az önkormányzatnak jogilag semmilyen más lehetősége nem volt, mint az ingatlan megvásárlása, ugyanis magántulajdonra nem lehet profilkötöttséget előírni. Így nem lett volna semmi garancia arra, hogy a cukrászdaépületet pár éven belül nem hasznosítják más célra.

Virág cukrászda 2012 márciusában: sajnos még mindig minden változatlan. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Időközben az önkormányzat többször felszólította a korábbi üzemeltetőt, a Virág Cukrászda és Kávéház Üzemeltető és Tanácsadó Kft.-t – a felszámolás nem e cég, hanem a Virág Cukrászda Kft. ellen indult, ami átadta üzemeltetésre az intézményt –, hogy engedje át a városnak az üzlethelyiségeket, de a cég a mai napig nem ment ki a Kis és Nagy Virágból. A város a kiürítés és birtokba adás érdekében pert indított, valamint nettó 1,2 millió forint plusz áfa használati díjat kér a társaságtól, amelynek már 2010 januárjában felmondta a bérleti szerződését a felszámoló. Azóta jogcím nélkül használja az épületet. Az önkormányzatot képviselő [namelink name="Bene István"] ügyvéd elmondta: voltak egyeztetések, hogy peren kívül meg tudjanak állapodni. De [namelink name="György Sándor"] ráépítés jogcímen egyharmad tulajdonrészt szeretne szerezni a Nagy Virágban, mondván: százmilliókat fordított az ezredfordulón a cukrászda felújítására – az ügyvéd szerint ezek az anyagi feltételek nem elfogadhatók a városnak. A kiürítési perben már több tárgyalás volt, Bene szerint április 2-án várhatóan ítéletet mond a Szegedi Törvényszék.

Virág cukrászda 2012 márciusában: sajnos még mindig minden változatlan. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


A ráépítésről szóló másik perben ugyanakkor megszületett az elsőfokú ítélet. Bene tájékoztatása szerint a Fővárosi Törvényszék részítéletében mindkét alperes vonatkozásában megalapozatlannak tartotta és elutasította György Sándor keresetét az egyharmad tulajdonrészért. Az ügyvéd elmondása szerint ugyanakkor György az eljárásban másodlagos kereseti kérelmet is előterjesztett arra az esetre, ha a bíróság elutasítja a ráépítéssel kapcsolatos követelését. Jogalap nélküli gazdagodás jogcímen 300 millió forintot szeretne kapni az alperesektől. – A Fővárosi Törvényszék az önkormányzat mint másodrendű alperes vonatkozásában ezt a keresetet is megalapozatlannak tartotta, a per tárgyalását a részítélet jogerőre emelkedéséig felfüggesztette. Amennyiben a részítélet jogerőre emelkedik, tehát a várossal szemben az eljárás jogerősen befejeződik, a továbbiakban György Sándor az elsőrendű alperes Virág Cukrászda Kft.-vel szemben tudja csak folytatni a jogalap nélküli gazdagodás címén indult perét – magyarázta Bene István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!