Szeged és környéke

2015.12.01. 21:49

Pereskedésre biztatták a devizahiteleseket

Indulatos előadást tartott a devizahitelezés múltjáról és a felelősökről Polgár Zoltán, a Rászorulókat Támogatók Egyesülete Közhasznú Szervezet jogtanácsosa ma este Szegeden, az egyik belvárosi étteremben.

Munkatársunktól

– Már 4-5 éve nem fizetem a törlesztőrészleteket – mondta Tiszai Tímea a hallgatóság tagjai közül. Szegedi devizahitelesek gyűltek össze azért, hátha segít nekik valaki megoldani a problémáikat. Úgy tűnik, hiába forintosították a hiteleiket, olyan magasak a törlesztőrészletek, hogy nem tudják fizetni.


Polgár Zoltán, a Rászorulókat Támogató Egyesület jogtanácsosa először dramatizálta a helyzetet: szerinte 4-5 ezer ember halálát okozták a megnövekedett törlesztőrészletek, a kórházakban fekvő betegek 45-45 százaléka ebbe a helyzetbe betegedett bele, mivel „megette őket a hitel". Azt is vizionálta, hogy az állam nem segít: azzal pedig, hogy bérlőként maradhat a volt adós a régi lakásban, csak arra játszik, hogy megszerezze az ingatlanokat.

A jogász szerint az egyedüli megoldás a pereskedés: mint mondta, nincs más út, mint a bíróság. „Ha a szerződés jogszabályba ütközik, akkor érvénytelen – jelentette ki. – Ezt az érvénytelenséget kell kimondatni a bírósággal." Ha kiderül, hogy nem volt meg a deviza a szerződés pillanatában, akkor az érvénytelen. Tiszai Tímeának azt válaszolta, fizetni kell a részleteket, csak ilyen pozícióból leehet keresnivalója az adósnak.


Egy hozzászóló, Hadár Attila szerint abba nem lehet belekapaszkodni, hogy az emberek devizahitelt vettek fel, de azt fizikailag nem látták, nem került a számlájukra, ennek ellenére forintban fizették és fizetik máig a törlesztőket. Szerinte az árfolyamnyereség a kulcskérdés, mivel annak nem a bankoknál, hanem az adósoknál kellett volna lecsapódnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!