Szeged és környéke

2016.05.11. 16:20

Perújítás egy pakisztáni fiatalkorú menekült ügyében

Szeged - Perújítást rendelt el a Szegedi Törvényszék egy pakisztáni menekült ügyében, akiről kiderült: fiatalkorú volt, amikor illegálisan átlépte a határt. Alan Samirt tavaly szeptemberben jogerősen két évre kiutasítottak Magyarországról, de ügyvédje szerint azóta is nálunk őrzik valahol a 16-17 éves fiút.

Szabó C. Szilárd

– A Szegedi Járásbíróság a bemondott adatok alapján ítélte el jogerősen tavaly szeptemberben határzár tiltott átlépése miatt a pakisztáni menekültet, aki azt állította, hogy 1994. március 27-én született Karachiban – mondta [namelink name="Kovács Tamás"] szegedi ügyvéd. A magát 22 évesnek mondó [namelink name="Alan Samir"] Mórahalom térségében mászott át a drótkerítésen, amiért a bíróság szeptember 20-án két évre kiutasította Magyarországról.


– Két hónapja a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatósága jelezte: az orvos szakértői lelet és vélemény szerint a március 16-án elvégzett orvos szakértői vizsgálatkor Alan Samir még nem töltötte be a tizennyolcadik életévét, hanem 16-17 éves, tehát fiatalkorú – folytatta az ügyvéd, aki szerint még mindig nálunk őrzik valahol a pakisztáni fiút. Kovács Tamás még a perújítás előtt szeretné megtalálni védencét.

 

Fiatal menekültek az autópályán. Archív fotó: Schmidt Andrea

Fiatal menekültek az autópályán. Archív fotó: Schmidt Andrea

Mivel az orvos szakértői vélemény új bizonyítéknak minősül, perújítást rendelt el a Szegedi Törvényszék. Ha a megismételt eljárásban megállapítják, hogy Alan Samir a határzár tiltott átlépésekor fiatalkorú volt, akkor valószínűleg felmentik, vagy a vele szemben kiszabott büntetés helyett megrovást, esetleg próbára bocsátást kap – véli Kovács Tamás.


– Az ismeretlen személyazonossággal kapcsolatos anomáliák és a kormányrendelet által megalkotott bűnösség vélelme miatt a strasbourgi emberi jogi bíróságig szeretném vinni az ügyet. A vélelem miatt ugyanis a tudatlan, nyelvet nem beszélő és őrizetben lévő személynek kellene bizonyítania az eljárás 48 órája alatt, hogy esetében miért nem minősült Szerbia biztonságos harmadik országnak. Márpedig ezen vélelem ilyen eljárás mellett gyakorlatilag megdönthetetlen a menekült részéről, a genfi konvenciók ellenére is – mondta az ügyvéd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!