Szeged és környéke

2013.10.23. 23:10

Petykó eladná a Vigadót Szegednek

Szeged - Petykó Zoltán szeptemberben még cserét ajánlott, ma viszont már eladná annyiért a Vigadót a városnak, amennyiért júliusban vette – 35 millió forintért. Ha nem veszi meg az önkormányzat az újszegedi ingatlant, akkor egy év múlva megnyitja a ligetben a télen-nyáron üzemelő kerthelyiségét.

Munkatársunktól

Szeptember közepén megírtuk, hogy Petykó Zoltán önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanra cserélné a Vigadót, amelyet júliusban vásárolt meg 35 millió forintért. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség áprilisban lemondott elnöke [namelink name="Botka László"] polgármesternek címzett nyílt levelében, amelyet a sajtónak is elküldött, egyebek mellett azt írta, „Szegedi kötődésű polgárként az értékteremtés, az épített környezett védelme, a gyermekeink számára is élhető és szerethető Liget megteremtése a célom. (...) Tiszteletben tartom polgármester úrnak a Vigadó megvásárlására irányuló szándékát, és a nemes cél érdekében tárgyalásokat kezdeményezek a Vigadó tulajdonjogának más Szeged város tulajdonát képező ingatlan tulajdonjogára való elcserélése tárgyában."

Solymos: Elfogadható ajánlat

Solymos László alpolgármester Petykó Zoltán ajánlatáról kérdésünkre elmondta, a városvezetés korábban, az elővásárlási jog gyakorlása kapcsán is a város tulajdonszerzését akarta elérni. Ez az alpolgármester szerint elfogadható ajánlat lenne, mert az egyedüli elképzelhető lehetőség továbbra is az, annyiért vegye meg a város az ingatlant, mint amennyiért Petykó Zoltán vásárolta. Reméljük, a Fidesz meggondolja magát, és ha kapunk egy erre vonatkozó ajánlatot, meg fogja szavazni a vásárlást, lehetővé téve, hogy a romhalmaz elbontása után ez a terület is az újszegedi liget szerves része legyen – közölte az alpolgármester.

A levél nyilvánosságra kerülése után azonnal közleményben reagált a Petykó-levélre a polgármesteri kabinet. Ebben egyebek mellett az állt, „továbbra is szándékunkban áll a Vigadó területén a védett természeti környezetet helyreállítani, parkosítani – elővásárlási jogunkkal élve pedig azért nem tudtuk megakadályozni Petykó Zoltán tulajdonszerzését, mert a pénzügyi bizottság fideszes többsége ezt leszavazta. Számunkra tehát ma is az egyetlen elfogadható ajánlat, ha a területet azon az áron – 35 millió forintért – vásárolhatjuk meg, amelyen két hónappal ezelőtt Petykó Zoltán jutott hozzá. Minden más egyértelműen telekspekuláció, amelyben az önkormányzat nem vehet részt."

[namelink name="Petykó Zoltán"] lapunk érdeklődésére elmondta, ő is csak a sajtóban olvasta a város reakcióját. Megfogalmazása szerint hivatalos értesítést, konkrét választ azóta sem kapott az önkormányzattól. – Ha valóban komoly az önkormányzat szándéka a Vigadót illetően, nem zárom ki a megegyezést. Ha nem akar a város ingatlant cserélni, akkor vásárolja meg a Vigadót 35 millió forintért, és fizesse ki a vagyonszerzési illetéket – mondta az újszegedi ingatlan tulajdonosa. Petykó kérdésünkre elmondta, ha nem vásárolja meg a város a Vigadót családi cégétől, a Profit-Optima Kft.-től, akkor a jóváhagyott engedélyes tervek alapján elkezdik az építkezést, és egy kis teraszos, télen-nyáron üzemelő, kulturált kerthelyiséget nyitnak meg egy év múlva, ahol kávét, sört és süteményt lehet majd kapni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!