Szeged és környéke

2008.08.25. 19:53

Phelps több kalóriát fogyaszt, mint Lidérc, a versenyló

Szeged - A pekingi olimpián nyolc aranyérmet nyerő Michael Phelps 12 ezer kalóriát eszik meg egyetlen nap alatt. Többet, mint Janics Natasa, Kovács Katalin, Vajda Attila és Sík Márton összesen.

Oláh Zoltán

Négyszer annyit, mint az útépítő Tóth Vilmos vagy az aszfaltozó Barta István. És háromszor annyit, mint Lidérc, a dorozsmai versenyló. A táplálkozástudománnyal foglalkozó Keresztes Margit adjunktust egyik adat sem lepte meg.

A 193 centiméter magas és 92 kilogramm súlyú, a vasárnap befejeződött pekingi olimpián nyolc aranyérmet szerző Michael Phelps napi 12 ezer kalóriát eszik meg. Reggeli menüje egy hatalmas tál zabkása, három „küszöb" nagyságú tojásos, hagymás, salátás, majonézes szendvics, továbbá petrezselymes rántotta, csokoládés palacsinta és két nagy csésze kávé. Ebéd: fél kilogramm paradicsomos spagetti, két hatalmas sonkás-sajtos szendvics, négy doboz energiaital. Vacsorára ismét egy nagy adag, ugyancsak mintegy félkilónyi tészta, majd a spagettihez hasonló súlyú pizza következik, „megöntözve" energiaitalokkal.

– Ennek a hatalmas mennyiségű ételnek és italnak az elfogyasztása is borzasztóan nagy teljesítmény – mondta elöljáróban a Phelps-menüről Keresztes Margit adjunktus, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Biokémiai Intézet táplálkozástudománnyal – is – foglalkozó munkatársa.

A szakember szerint nemhogy egy fizikai munkát csak elvétve végző értelmiséginek nem való ez az étrend, hanem még egy rendszeresen sportolónak sem.

Michael Phelps karcsú alakja nem árulkodik hatalmas étvágyáról. Fotó: MTI

Michael Phelps karcsú alakja nem árulkodik hatalmas étvágyáról. Fotó: MTI
– Michael Phelps sem egyik napról a másikra, hanem a napi ételmennyiséget fokozatosan emelve érhetett el a 12 ezer kalóriányi étel és ital elfogyasztásához. Sok összetett szénhidrátot tartalmazó tésztaféleséget fogyaszt, ami elősegíti a szervezet szénhidrát (glikogén) raktárainak feltöltését; e májban és gyors típusú izmokban levő raktárak gyors hasznosítása, azaz lebontása biztosítja a fő energiaforrást az egy-másfél óránál rövidebb idejű sportoknál. Átlagember azonban ne is próbálkozzon hasonló étrend összeállításával és elfogyasztásával – hangsúlyozta Keresztes Margit.

Napi 1500-2000 kalória

– A napi kalóriaszükséglet attól függ, hogy mennyit használunk fel! A férfiaknál ez 900+10 x testsúlykilogramm, a nőknél 700+7 x testsúlykilogramm. Az ülőmunkát végzők a fenti számot 1,2-vel, a közepes aktivitást végzők 1,4-gyel, a fizikai munkát végzők 1,8-cal szorozzák be – mondta Füleki Mária főorvos, a szegedi Herbalance Kft. magyar gyógynövényalapú termékeket és táplálékkiegészítőket forgalmazó cég tanácsadója.

Az elmúlt években és a pekingi olimpián is sikert sikerre halmozó Janics Natasa, Kovács Katalin, Vajda Attila és Sík Márton összesen nem „vesz" magához annyi kalóriát naponta, mint a csodaúszó. Az évek óta a szegedi Maty-éren készülő, gyakorlatilag ott élő kajakosok és kenusok étkezéséről a Sport & Life Party Service gondoskodik. Vida Andrea elmondta, hogy Sík Márton annyit eszik, mint egy 20-30 év körüli férfi. Vajda Attila az átlagosnál jobban odafigyel az étkezésére, erős, nagyon izmos felépítése miatt gyakran diétázik, több gyümölcsöt fogyaszt, „de ő sem eszik sokat". A háromszoros olimpiai bajnok Janics Natasa menüje sem tér el az átlagostól: keveset, de rendszeresen reggelizik, ébredés után általában pulykamellsonkát eszik vajas zsömlével. Normál mennyiségű ebédet fogyaszt, szereti a salátaféleségeket, nála talán a vacsora „bővebb". Egyébként pedig a „babás" ételeket szereti, és imádja a tejfölös makarónit kakaóporral leszórva. Janics párostársa, a kétszeres olimpiai bajnok Kovács Kati még az átlagosnál is kevesebbet eszik, ugyanakkor – mondta Vida Andrea – egyik fogást sem hagyja ki. Ami az ő étkezésében extrának mondható, hogy imádja a tejfölt.

A biokémikust egyébként nemcsak a Phelps-menü nem lepte meg, hanem az sem, hogy a világraszóló sikereket elérő kajakosok és kenusok gyakorlatilag „alig" esznek, illetve nem sokkal több kalóriát vesznek magukhoz, mint egy átlagember.

– Senki ne gondolja, hogy ha azt és annyit eszik, mint Michael Phelps, akkor hozzá hasonlóan sikeres lesz. Az alkattól is függő étkezés mellett legalább annyira fontos az edzés, az életvitel, a regenerálódás és a pszichés felkészítés – mondta Keresztes Margit adjunktus.

Phelps több kalóriát fogyaszt, mint Lidérc, a versenyló. Fotó: DM/DV

Phelps több kalóriát fogyaszt, mint Lidérc, a versenyló.
Fotó: DM/DV

Lidérc menüje 4000 kalória

A kiskundorozsmai M és Társa Szabadidő- és Sportegyesület több tucat versenylovat futtat. Miksi István elnök elmondta, hogy egyik legeredményesebb lovuk Lidérc. A számos jelentős versenyt megnyert ló reggelire és vacsorára ugyanazt kapja Borók Gábortól: 3,5-4 kilogramm zabot és fél kilogramm tápot, táplálékkiegészítésül hereszénát és fűszénát, azaz összesen mintegy négyezer kalóriát.

Napi 9-11 óra fizikai munka

Mintegy 3000 kalóriányi ételt és italt eszik és iszik meg a nehéz fizikai munkát végző, napi 9-11 órát dolgozó Barta István (32 éves, 110 kilogramm) útaszfaltozó és Tóth Vilmos (29 éves, 90 kilogramm) útépítő. Az előbbi férfi pénteki menüje: reggelire négy zsömle 20 dkg párizsival, fél liter tejjel, ebédre pörkölt, 2-3 szelet kenyérrel, vacsora két tányér leves, utána sült hús, 2-3 szelet kenyér, gyümölcs. Tóth Vilmos pénteken reggelire két kakaós csigát, ebédre két croissant-t, vacsorára két adag pörköltet, savanyúságot és kenyeret evett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!