Szeged és környéke

2011.10.13. 16:58

Pingvineket kényeztetnek a vadasparkban - galériával

Szeged - Megérkeztek az új lakók a Szegedi Vadasparkba: 12 pápaszemes pingvinnel gyarapodott az állatállomány. Bár a medencében úszkáló és esetlenül tipegő társaságot még jó ideig nem láthatják a látogatók, azt már most lehet tudni róluk: nagyon úri ízlésük van: csak első osztályú heringet hajlandóak enni.

Timár Kriszta

Immár teljes a pingvinlétszám Szegeden: a múlt héten Stuttgartból, szerdán pedig Straubingból is megérkezett a hat-hat pápaszemes pingvin, melyek ezentúl a Szegedi Vadaspark lakói lesznek. Az állatok egyelőre barátkoznak egymással, új otthonukkal és gondozóikkal, a látogatók jó ideig még nem láthatják őket.

A pingvinek minden felhajtás nélkül, fa dobozokban, autóval érkeztek Németországból. Csütörtökön eresztették össze a két csapatot először, most igyekeznek kialakítani a rangsort maguk között. Az azonban már látszik, hogy összetartó társaság: sietve tepertek a helyiség legtávolabbi sarkába, amikor fotózni akartuk őket, sőt: amikor egyikük a nagy igyekezet közben átgázolt a vizes edényen, lelkesen követte a többi is.

– Nem az eszükért szeretjük őket – jegyezte meg erre az egyik gondozó.

Kowalskiéknak Németországból hozzák az első osztályú heringet. Fotó: Frank Yvette (galéria)


A vadaspark szakembereinek egyébként már az első napokban komoly fejtörést okoztak az új lakók – nem voltak hajlandóak ugyanis enni. – A pingvinek táplálása amúgy sem egyszerű: csak bizonyos méretű és kifogástalan minőségű heringet hajlandóak megenni. Előfordul, hogy már akkor sem fogadják el, ha nem úgy áll a feje, ahogy kellene – mesélte Veprik Róbert igazgató. Az első osztályú fagyasztott hal kamionnal érkezik számukra Németországból, ám az első napokban még ezt sem fogadták el.

– Az első csapat múlt hét szerdán érkezett, de még szombaton sem voltak hajlandóak enni. Vasárnap reggel ezért a Fővárosi Állat-és Növénykertből meghívtuk Pintér Ágnest, aki több mint 20 éve foglalkozik pingvinekkel. Végül neki is csak úgy sikerült elfogadtatnia a táplálékot, hogy a lába közé vette az állatokat és a csőrükbe tolta a halat. Egyszerűen az volt a probléma, hogy mivel ezeket az állatokat kézből etetik, várták régi gondozójukat. Mostmár azonban tudják, hogy ezentúl tőlünk kapják a táplálékot.


Az esetlenül totyogó madarak személyisége egyre jobban kiütközik, néhány példány így már nevet is kapott. A legérdeklődőbbet Kowalski-nak szólítják a Madagaszkár mese alapján, de van már egy Csámpi és egy Talpas is. Mindenesetre – biztos, ami biztos – mindegyik egyedi azonosítót és mikrochipet visel. Egyelőre abban is csak reménykedni lehet, hogy 6 fiú és 6 lány van köztük. Ahogy Veprik Róbert fogalmazott: akkor hiszi, ha látja a párokat – bár ennél a fajnál meglehetősen nagy arányban fordul elő homoszexualitás is. Mindenesetre egy „hagyományos" pár már biztosan van – ők jövőre akár már tojást is rakhatnak.

A 35 millió forintból kialakított, üvegezett látványmedencével ellátott pingvin-ház kifutóját néhány napon belül birtokba vehetik a Vadaspark új lakói, akik tartás szempontjából az egyik leghálásabb fajnak számítanak: mivel eredeti élőhelyük nem a sarkvidéken, hanem Dél-Afrika partvidékén található, sem a hideg, sem a meleg nem zavarja őket. Már csak a parkosítás van hátra, illetve a 100 köbméteres medence vízszűrőrendszerét is most tesztelik, aztán benépesülhet a főbejárattal szemben kialakított pingvinbirodalom. A látogatók azonban ezt legkorábban tavasszal láthatják, addig ezt a részt elkerítik.


Kényes jószágok

A pápaszemes pingvinek nem csak ételükre kényesek: más szempontból is kiemelten kell figyelni rájuk. A vitamin-és sópótlás például elengedhetetlen esetükben – a tablettákat mindig a halakba rejtik el számukra. Az egyenetlen terep is fontos, a kifutóban különben fekélyesedhet a lábuk. A legnagyobb veszélyt azonban a szúnyogok jelentik számukra, mert rendkívül érzékenyek a madármaláriára. A tapasztalatok szerint azonban a mesterséges környezetben élő egyedek jóval szerencsésebbek „vad" társaiknál: míg utóbbiak átlag életkora 18-20 év, állatkertben akár 30 évig is eléldegélnek. Ahogyan azt az egyik gondozó megjegyezte: ennek oka például az, hogy viszonylag kevés a leopárdfóka a kifutójukban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!