Hallgassa élőben!

Piramisok homokból, vízből, kagylóőrleményből

Speciális fúrótechnikát fejlesztett ki a szegedi múzeum antropológusa, Varga András. Segítségével felfedezte: a bolíviai inka piramisok homokból és sós vízből épültek. Kiállítása szeptemberig látható a Móra-múzeumban.
Varga András megmutatja a szegedi múzeumban a Dél-Amerikában őshonos állatfajokat; az inka piramisok mellett az élőlények is érdeklik. Fotó: Schmidt Andrea

Másfél négyzetkilométeren huszonhat nagy inka piramis áll a bolíviai Cochabamba-völgyben. A régen kiapadt folyó mentén a latin-amerikai indiánok második legnagyobb raktárbázisukat hozták létre több mint félezer évvel ezelőtt. Közös raktárba hordták az élelmet, és mindenkinek a szükségletei szerint osztották vissza. Az inkák piramisait és szokásait kutatta a szegedi Móra-múzeum antropológusa fővárosi kollégájával három éven keresztül. Varga András az első meghívását – tíz évvel ezelőtt – a világon egyedülálló módszerének köszönhette, amellyel olcsón kutatott talajrétegeket.

– Tudomást szerzett róla a világhírű norvég utazó, Thor Heyerdahl – emlékezik a szegedi kutató. Heyerdahl segítségül hívta az inka piramisokhoz, mert nem tudta átvágni a falaikat. Varga András speciális fúrógépet fejlesztett, és sikerült a legérdekesebb, úgynevezett hosszú piramis mélyére hatolnia. – Itthon addig csak bronzkori ásatásokon alkalmaztam a módszert, ott pedig negyven méter magas piramist kellett megfúrni. Nehézséget jelentett, hogy ezek az inka építmények nem tiszta agyagból készültek, hanem köveket is szórtak bele, hogy minél stabilabban álljanak. Hogy keresztmetszetet adhassunk a piramis szerkezetéről, a lapos tetején kezdtünk dolgozni, onnan haladtunk lefelé a föld felszínéig. Lejjebb nem, hiszen a piramisoknak szinte nincsen alapjuk.

Kincs már nincs

Talált-e inka kincseket a szegedi kutató? A piramisok belseje holdbéli tájhoz hasonlít, agyonfurkálták a kincsvadászok járatokkal, és kiaknázták az összes aranyat. Szerencse, ha mégis talál valaki valamilyen kerámiatárgyat, amit hivatalosan nem lehet kihozni az országból. Varga András büszke rá, hogy inka utak darabjait fedezte fel, talált kerámiatárgyakat és egy ritkaságot, egy bronzbaltát.

Amikor a hazahozott kőzetmintát laboratóriumban kielemezték, érdekes felfedezést tettek. Varga András sejtése beigazolódott: az inka piramisok nem agyagból, hanem homokból épültek. Az építők vízzel, olykor némi kagylóőrlemény hozzáadásával kevertek vályoghoz hasonló anyagot. Formába öntve kiszárították, de – eltérően a magyar vályogtól – a tetejét domborúra formázták, hogy kiszáradva teljesen egymásba simuljanak a homokkockák. Különböző méretű, nagyjából a mi tégláinkhoz hasonló építőelemeket alkalmaztak. A hazai mikroszkópos vizsgálat derített fényt arra, hogy a helyi víz magas sótartalma miatt különlegesen szilárd sókristállyá ragadnak össze a téglában a homokszemek. A völgyben nagyon ritkán esik, ezért máig fennmaradtak a „sópiramisok”.

Az időjárásnál nagyobb veszélyt jelentettek a kincskeresők. Leírásokból kiderül, négyszáz éve a spanyol hódítók már rájöttek a piramisok nyitjára. Ahelyett, hogy nekiestek volna ásni az inka kincsek után, mint más sírrablók, egyszerűen oldották meg a falbontást. Eltereltek egy közeli folyót, és néhány piramist vízzel szétáztattak.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ezt a forralt bor receptet mindenki elkéri!
A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Karácsonyi halászlé receptek
Hirdetés
Egy nagy születésnapi ünnepség és egy hatalmas köszönet a munkatársainknak!
Hirdetés
Mindennapok hősei: TEAMS WORK.
Nagy Péter olimpikon a Magyar Honvédségnél is kiválóan teljesít
Háromszoros súlyemelő-­olimpikon, családapa és hazáját hűen szolgáló katona.
Döntetlen született a Ferencváros és a Puskás Akadémia rangadóján
A címvédő és listavezető Ferencváros 1-1-es döntetlent játszott a vendég Puskás Akadémiával a labdarúgó OTP Bank Liga 15. fordulójának szombati rangadóján.
Sütivásárlással segíthet az autizmussal élő gyermekeken
A jótékonysági vásáron kék mézeskalács szíveket lehet megvásárolni, amelyeknek az íze is különleges.
A közép-európai országok adják az uniós gazdasági növekedés húzóerejét
Magyarországnak az az érdeke, hogy az uniós bővítési politika folytatódjon – mondta Varga Mihály.
Potápi: 2004. december 5-e a „nemzetáruló” baloldal szégyenfoltja
„Hosszú évekbe telt, míg rendbe tettük, amit a baloldal lerombolt” – írta az államtitkár.
Visszavághat a Monornak a Makó
Vasárnap 13 órától az idei utolsó bajnoki feladat vár a labdarúgó NB III. Közép csoportjának két Csongrád-Csanád megyei csapatára.