Szeged és környéke

2010.11.30. 13:07

Piros szélű mackósajt = elsőbbségadás kötelező

Szeged – Rendhagyó, önkéntes KRESZ-oktatást tartunk péntekig a Rádió Plusszal. Előre elnézést kérünk.

Segesvári Csaba

November 6-án foglalkoztunk utoljára a kerékpárosok, gyalogosok közlekedési „szokásaival". A rendőrségi razziával egybekötött éjszakai kerékpárellenőrzésen kiderült: a bicajosok nem szeretnek világítani, sokan úgy gondolják, ha ők látnak, az elég.

Király Tamással, a Rádió Plusz hajnali műsorvezetőjével kedden reggel arról beszélgettünk, miért várjuk el a „tanulatlan" bicajosoktól, gyalogosoktól, hogy betéve ismerjék a KRESZ-t. Igaz, a törvény ismeretének hiánya nem mentesít betartása alól, azért az mégis érdekes, hogy az oktatásra vajmi kevés energiát fordítunk.

Hallgassa meg a reggeli műsort!A fenti tézis feloldásáért úgy gondoltunk, mindenkinek közérthetően, közlekedési táblákat kezdünk magyarázni. Amíg a bejelentkezésre vártam, egy bicajos rám szólt: mit álldogálok az út közepén. Igaza volt, én kérek elnézést, hogy a járda közepén várakoztam. Mielőtt azt hinné a kedves olvasó, hogy a kerékpárutat összekeverem járdával, megnyugtatom, alaposan körülnéztem, hogy merre is téblábolok.

Az első és talán legfontosabb táblával kezdtük az ismertetést, az elsőbbségadás kötelezővel. Azért, hogy mindenki értse, melyik tábláról van szó, a hétköznapokban is fellelhető formákat használtunk. Így lett az elsőbbségadás kötelező tábla, piros szélű fehér háromszöge medvesajt kis paprikával. Az irónián túl arra is kitértünk, hogy aki a medvesajtot meglátja, jobb ha tudja: elsőbbséget kell adnia. Sőt, a medvesajton túl veszély leselkedik rá.

Kerékpárosokat és gyalogosokat egyaránt érinti az a

„négyzetescsokoládé" – Gombóc Artúr után szabadon – formájú tábla, amin egy férfi táskával a kezében fekete csíkokon rohangál. A KRESZ-t tanult autósok, motorosok egyből rájöhetnek: ez a kijelölt gyalogosátkelőhely jele. Persze furcsa, hogy a „zebrát" jelző táblán feketét a csíkok, míg az aszfaltra fehér stráfokat festenek, de úgy érezzük, ez legyen a legnagyobb baj. Ellenben érdemes kiemelni: a nevében is gyalogosnak szóló átkelőn kerékpáros csak a bicajt tolva mehet át - ellenkező esetben elsőbbsére nem számíthat.

Szintén a bicajosokra gondoltunk, amikor a pirosra festett, közepén vaníliacsíkos pilótakekszet elemeztük. A hétköznapokban csak behajtani tilos táblaként ismert jelzés a bicajosokra is vonatkozik: forgalommal szemben csak akkor hajthatnak be, ha ezt kiegészítő tábla engedi. Bár belegondolni is nehéz, hogy a piros pilótakeksz ismerete nélkül – azaz, ha azt feltételezzük, hogy a kerékpárosok nem ismerik a behajtani tilos táblát – mit is ér egy alá elhelyezett kiegészítő tábla. Azért bízunk benne leírásunkkal segítünk a későbbi felismerésben.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága és a Magyar Kerékpárosklub Szegedi Alapszervezete preventív közlekedésbiztonsági kerékpáros akciót tart 2010. december 1-én 16.45 órától Szegeden az Anna Kútnál.
 
Az akció célja a „Látni-látszani" elv érvényesítése. Az est során amennyiben a kerékpáron nincs vagy hiányos a világítóberendezés, kollegáink helyszíni bírság, feljelentés helyett – természetesen figyelmeztetés mellett – első és hátsó világítóberendezést adnak át. 

A rövid reggeli beszélgetésünkben többször is kitértünk arra, hogy bármennyire is elsőbbsége van a gyalogosnak, kerékpárosnak, egy dolgot mindig eszünkben kell tartani: az autós is lehet figyelmetlen. Az esetek jelentős részében az autós és a gyalogos, kerékpáros közös figyelmetlensége okozza a baleseteket. Ezért is mondjuk Tamással: hiába van elsőbbséged, ha nem adják meg. A közlekedés kölcsönös bizalmon alapul, így mindenkinek figyelnie kell a többi partnerre.

Szerda reggel is folytatjuk önkéntes oktatásunkat, bízunk benne, a folyamatos felhívások célt érnek: a közlekedők sokkal inkább odafigyelnek egymásra, ezzel is elkerülve a komolyabb baleseteket. Holnap a világítás fontosságáról fogunk írni, beszélni és beszámolunk majd a szerda délután kezdődő újabb rendőrségi-, kerékpárosklub razziáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!