Szeged és környéke

2016.07.25. 11:17

Pistrui is a nagy adósok között

Négy éve még milliárdosnak számított, 7,3 milliárd forintra becsülték a vagyonát, és a leggazdagabb magyarok közé sorolták. Most a NAV nagy adóslistáján szerepel Pistrui László. A Szeviép egykori tulajdonosa 15 millióval tartozik az adóhatóságnak.

Sz. C. Sz.

222 cég és magánszemély neve szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jelentős adóhiányt felhalmozó adózókat felsoroló legfrissebb listáján, amit csütörtökön tett közzé honlapján a szervezet. Az adatok a június 30-i állapotot tükrözik. A NAV negyedévente teszi közzé azon adóalanyok listáját, akiknél az előző negyedévben jogerőre emelkedett határozatában magánszemélyek esetében 10 millió, cégek esetében 100 millió forintot meghaladó adóhiányt állapított meg.

Helyreigazítás


A 2016. július 27-én Adóslista – A megyei mezőnyt 27 millióval vezeti egy szegedi férfi címmel megjelent cikkben a valóságnak nem megfelelően állítottuk, hogy a megyei mezőnyt 27 millióval vezeti egy szegedi férfi, és Peregi Imre Miklós adóhiánya meghaladja a 27 millió forintot, valamint hogy Peregi Imre Miklós ekkora összeggel tartozik a NAV-nak. Ezzel szemben az igazság az, hogy Peregi Imre Miklós nem rendelkezik adóhiánnyal.


Csongrád megyéből négy magánszemély szerepel a listán. Lakóhelye szerint mind a négy szegedi. [namelink name=" Peregi Imre Miklós"] adóhiánya meghaladja a 27 millió forintot, a jogkövetkezményeké pedig megközelíti a 18 millió forintot. Ezzel ő vezeti a jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózók megyei listáját, amiről valószínűleg szívesen lemondana. Második [namelink name="Magony Zoltán"] 19,2 millió forinttal, a harmadik [namelink name="Pistrui László"] közel 15 millió forint, a negyedik pedig a szegedi lakcímmel rendelkező [namelink name="Weng Yanme"] 10,5 millió forint adóhiánnyal. A kínai férfi 10,5 milliós adóhiánya mellé még 10,2 millió forint jogkövetkezmény is társul.


A Szeviép Zrt. egykori tulajdonosát, Pistrui Lászlót 2006-ban sorolták először a száz leggazdagabb magyar közé a 4,2 milliárd forintra becsült vagyonával. Utána évekig szerepelt a top 100 leggazdagabb magyar kiadványban, de a szegedi vállalkozó mindig úgy nyilatkozott lapunknak, hogy túlzónak tartja a neve mellett álló összeget. 2008-ban – amikor 9,3 milliárd forintra becsülték a vagyonát – azt mondta a Borsnak, hogy ha valakivel leül tárgyalni, elsőként a csuklójára téved a szeme, hogy megnézze, milyen órát hord a partnere. Ha a külső jegyek nem meggyőzőek, vagyis nem elég márkás az óra, az üzlet máris halálra van ítélve.


Legek


A legfrissebb nagy adóslista első helyén a miskolci Zádor-Fém Kft. áll több mint 1,5 milliárd forintos adóhiánnyal, amihez 974 millió forint feletti jogkövetkezmény társul. A magánszemélyek közül a perkátai Horváth Géza Jenő tartozik a legtöbbel, 767 millió forinttal, amihez közel 1,6 milliárd forint jogkövetkezmény társul. A listán szereplők közül két adózónak van egymilliárd forint feletti, 21-nek pedig félmilliárd forint feletti adóhiánya.

A lajstromban szereplő cégek között sok az olyan társaság, amelynek az adószámát törölték, felfüggesztették vagy kényszertörlés alatt áll.



2012-ben még milliárdosnak számított Pistrui. Akkor 7,3 milliárd forintra becsülték a vagyonát A 100 leggazdagabb magyar kiadványban. 2013 óta már nem szerepel a leggazdagabb magyarok listáján az egykori Szeviép-tulajdonos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!