Szeged és környéke

2009.03.13. 18:40

Plakett, medália, pecsétgyűrű, szobor

Szeged - Megyénk települései rendszeresen jutalmazzák a kulturális és művészeti életet. Csongrád díja a hetvenes évektől létezik, Vásárhelyen tavaly hoztak létre új elismerést. Szeged saját díjai mellé a civilekét is felkarolta.

Dombai Tünde

A Domet Ecsetgyár igazgatója, [namelink name="Debreczeni Pál"] ötlete volt a Szegedért Alapítvány létrehozása. 1989-ben az akkori városi tanács és hét gazdálkodó szervezet írta alá az alapító okiratát. Fődíjjal, tudományos, társadalmi és művészeti kategóriában is elismerik a város szellemi életének gazdagítását. A fődíj [namelink name="Lapis András"] Szeged múzsája című kisplasztikája. A kuratóriumi díjazottak emlékplakettet vesznek át. Az elismeréseket minden év márciusában adják át a szegedi nagyárvíz napjához kötődően.

A város saját Szeged Kultúrájáért Díja címeres arany pecsétgyűrűt takar, amit a magyar kultúra napján adnak át. Ugyanakkor Kölcsey- éremmel jutalmazzák a szegedi kultúrát éltető alkotókat, előadókat, szervezőket, mecénásokat. A Dömötör-díjat a Szegedi Nemzeti Színház művészei számára alapították civilek, 1999 óta a közönség szavazatai alapján ítélik oda. Tavaly az önkormányzat úgy döntött, felkarolja, azóta [namelink name="Bánvölgyi László"] Szent Dömötör-szobrocskája is városi díj.

A Szegedért Alapítvány fődíja: Lapis András kisplasztikája. Fotó: DM/DV

A Szegedért Alapítvány fődíja: Lapis András kisplasztikája.
Fotó: DM/DV

Hódmezővásárhely tavaly alapított művészeti elismerést: a Bessenyei Ferenc-díj emlékplakett mellé 500 ezer forintot nyújtanak át. Városi elismerése az Őszi Tárlat legjobbjainak a Tornyai-plakett, Endre Béla- és Gallyasy Miklós-díj. Mórahalom Márciusi Díjjal köszönti az önkormányzat a kimagasló kultúraszervezőket. A Mórahalomért Díjnak is van művészeti kategóriája; a plakettet három fokozatban ítélik oda.

Árvízi gála

Idén március 11-én rendezték a Szegedért Alapítvány gálaestjét, költségeinek felét az önkormányzat állta. A megemlékezés egybefonódott a város újjászületésének 130. jubileumával és az Európa-díjas Városok Szövetségének ünnepi estjével.

Makó 2002 óta ad Páger-díjat – a város szülöttének pecsétgyűrűjét formázó alkotást – színészeknek. 2005-től Makói medáliával és 100 ezer forinttal támogatnak első kötetes költőket, Pulitzer-szobrocskát és félmillió forintot 2007 óta újságírók kaphatnak. A Makó Közművelődéséért Díjjal is pénzjutalom jár. Csongrádon a művelődési és sportbizottság terjeszt fel díjazottat a hetvenes évektől. Szentes is jutalmaz általános díjjal kultúráért, pedagógusait, köztisztviselőit külön köszönti. A város különdíjjal kapcsolódik be a Katona Kiss Ferenc és neje által létrehozott festészeti alapítványba. Balástyán közalapítvány, Sándorfalván a város díjazza a kulturális és művészeti munkát.

Önkormányzati elismerések

A legmagasabb elismerés az alkotói díj; évente legfeljebb hat adományozható, éremből, oklevélből, pénzjutalomból áll. Szakmai díjat közoktatási és közművelődési kategóriában is osztanak, ugyancsak érem, oklevél és pénzjutalom tartozik hozzá. Elismerésként Csongrád megyéért emlékérmet, sajtódíjat és elnöki dicséretet ad a megye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!