Szeged és környéke

2007.11.09. 23:01

Pluszpénzekkel és biztonsági őrrel jön a novemberi nyugdíj

Szeged - A novemberi, emelt nyugdíjak kézbesítését pénteken fokozott biztonsági előírások mellett kezdték el a szegedi postások. A nyugdíjasok nagyon várták a pluszpénzt, de elmondták, ezer helye van.

István figyelmesen körülnézett a panelház bejáratánál. A lépcsőházban óvatosan, támadásra készen bepillantott a lépcsőfordulóba és az alagsori folyosóra, utána az emeleteket is biztosította. Amikor a vagyonőr veszélymentesnek ítélte a „terepet", akkor jöhetett csak a postás.
Koroknai Kálmán kézbesítőt és az őt kerékpáron kísérő őrző-védőt figyeltük tegnap a szegedi Makkosház városrészben, hogyan viszik házhoz a november havi emelt nyugdíjat. A pénz – amely egy postásnál most sem több, mint máskor, inkább többször fordulnak – kiszállítása Szegeden tegnap kezdődött és november végéig tart.

Novák Miklósnénak jól jött a pluszpénz, minden fillérre szükségük van.
Fotó: Segesvári Csaba

– Ó, istenem! Mennyire vártam már, Kálmán! Maga mindig olyan pontos – sóhajtott fel a hatvanhat éves Széll Jenőné, aki már a lépcsőházban várta a szinte családtagnak tekintett harmincéves postást. A néni beinvitálta a lakásába, a konyhában vette át tőle a százezer forint körüli összeget. Férje járandóságát is ő intézi, mert a férfi beteg. Az asszony banki ügyintézőként dolgozott, és negyvenévnyi munkaviszony után, tizenöt évvel ezelőtt ment nyugdíjba. Harmincezer forintot gyógyszerekre költ – és jön a karácsony is.

Támadások

Magyarországon 2003-ban 14 kézbesítő ellen történt támadás, egy veszprémi kézbesítő életét vesztette. A tavaly bevezetett biztonsági intézkedések hatására ötre csökkent az incidensek száma, a postások csak könnyebben sérültek meg. A szegedi postások az elmúlt tíz évben egyetlen súlyos esetre emlékeznek. A Tisza Lajos körút 20. szám alatt egy férfi kést tartott egy postás torkához, de végül nem sérült meg senki.

Néhány emelettel feljebb a hetvennyolc éves Novák Miklósné is a nyitott ajtóban várt bennünket. A pénz átvétele közben elpanaszolta, hogy nemrég halt meg a férje. Kálmán részvétet nyilvánított, és figyelmesen hallgatta: öröm a hatvanezer forinton túli plusz, de a gázszámla nagyon sok pénzt elvisz. Az ötvenhárom éves, rokkantnyugdíjas természetgyógyász, Nagyné Vörös Éva nem figyelte a postást, az összeg azonban neki is jól jött. Lányával egy háztartásban él, minden pénzre szükségük van. Azért nem folyószámlán kéri a nyugdíjat, mert nem bízik a bankokban. Akárcsak a politikusokban, akiket – nyugdíjemelés ide, vagy oda – melegebb éghajlatra küldött, hiszen pár ezer forint nem könnyíti meg az életüket.

– Bizonyos helyeken már kitöltött rostos üdítővel várnak, tudják, hogy azt szeretem. Sokan beszélnek velem a családi problémáikról, de azt is elmondják, ha férjhez ment vagy megnősült valaki – mesélte Koroknai Kálmán, aki tíz éve postás.

December végéig fokozottan vigyáznak a postások épségére, az év vége biztonsági szempontból kiemelt időszaknak számít. Harnos Csaba, a Szeged 1. Posta vezetője elmondta, Szegeden már öt éve őrző-védő szolgálat emberei kísérik a kézbesítőket. De járőrözés közben a polgárőrség, a rendőrség és a határőrség munkatársai is figyelnek rájuk.

Megörült Novák Miklósné, amikor Koroknai Kálmán postás megérkezett novemberi nyugdíjával.
Fotó: Segesvári Csaba

– Szegeden jelenleg hat vagyonőr és két-három polgárőr járja a várost a postásokkal. A kézbesítőknél automatikus indítású pirotechnikai eszközzel ellátott pénztárca van. A kulcstartójukra vésett zöld szám felhívásakor rögtön segítséget kérhetnek. Az őket védő vagyonőröknél gázspray, gumibot is lehet, amit ha szükséges, használnak is – magyarázta Bodor László, a szegedi régió biztonsági osztályvezetője.

Három tétel

A mostani pluszpénz három részből áll. Farkas Gusztáv, a régiós nyugdíjigazgatóság nyugellátási főosztályvezetője arról tájékoztatott: a nyugdíjasok a 2,4 százalékkal megemelt novemberi nyugdíjat kapják, az emelést januártól visszamenőleg, valamint a 13. havi nyugdíj másik felét. A KSH adatai szerint Csongrád megyében 2007-ben a nyugdíjasok száma 443 és 447 ezer között ingadozott. Információink szerint jelenleg a legkisebb megyei nyugdíj még a 10 ezret sem éri el, a legtöbbet kapó nyugdíjas pedig 300 ezres juttatásban részesül. A mintegy hárommilliónyi hazai nyugdíjas közül 260 ezren kapják a minimális juttatás (27 ezer 130 forint) alatti nyugdíjat. A nyugdíjemelés mértéke mindenkire egyformán vonatkozik, akármennyit is kapott korábban.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!