Szeged és környéke

2010.09.27. 18:11

Polgármesterjelöltek vitája: mind a négy jelölt eljött

Szeged - Hétfő este fél nyolctól rendeztük meg Szeged polgármesterjelöltjeinek vitáját a Belvárosi Moziban. Mind a négy polgármesterjelölt eljött az estre.

Garai Szakács László

Keresztúri Farkas Csaba: menjenek és szavazzanak a Jobbikra, véget kell vetni az élősködésnek!

Botka László: azért vállaltam, hogy indulok, mert motiválnak az előttünk álló problémák. Szeged olyan, amilyenné mi tesszük, számomra a város az első!

Balogh Tibor: döntsenek, szavazzanak, hogy beleszólhassanak!

A zárszó következik: B. Nagy kezdi. - A változás Szegedet is elérte, ahhoz, hogy ne maradjunk le, szavazzon mindenki a változásra. Ezt én képviselem. Mindenkit kérek, jöjjön el szavazni!

Keresztúri Farkas Csaba is megköszönte, hogy itt lehetett. - A Jobbik óriási előnye, hogy tiszta a szíve, tiszte a lelke, adjanak nekünk lehetőséget! - mondta Keresztúri Farkas Csaba.

Botka azt hangsúlyozta, nem kis dolog, hogy mindenki eljött, négy éve erre nem kerülhetett sor. Szerinte a városnak van jövője. - Sokkal boldogabb lenne, ha valódi alternatíva lenne a város előtt. Nem magam miatt, a szegediekért aggódom. Egyben hiszek: hétfőre elülnek az indulatok, és valamennyi jóakaratú szegedi tenni fog a városért.

Balogh Tibor azt mondta, a mostani találkozás gyönyörűen reprezentálta a sokszínűség szépségeit.

A hátralévő időben a jelöltek a vitát értékelik. B. Nagy László örül annak, hogy itt lehetett. - Tisztességes vita volt, s jól szórakozhatott mindenki. Méltó volt a városhoz, majd megkérte a városlakókat, menjenek el szavazni, és éljenek a változás lehetőségével - mondta B. Nagy.

Keresztúri Farkas Csabát a rendvédelmi telepről kérdezték, írásban fog rá válaszolni.

Botka Lászlót is arról kérdezték, hogy lemond-e országgyűlési képviselői mandátumáról. Hangsúlyozta, neki mindig Szeged volt a legfontosabb.

Balogh Tibort újra a hitelességről kérdezik. Szerinte a velük összefogott kisgazdák is tudják hitelesen képviselni a baloldalt.

B. Nagy László azt felelte, ha nem választják meg a szegediek polgármesternek, akkor is segíteni fogja a beruházásokat.

Keresztúri Farkas Csaba nem érzi magát fiatalnak a város vezetésével. Szerint Botka László is igen fiatalon lett polgármester.

Botkát a Szeged pótlékról kérdezték. Azt mondta nem kampánypénz a pedagógusok fizetésének ilyen emelése.

Balogh Tibort a Zöld Baloldal hitelességéről kérdezték, vicces megjegyzéssel ütötte el a választ.

B. Nagy Lászlótól azt kérdezték, a Bartha-korszak embereivel képzeli el a jövőt? - Nem - hangzott a rövid válasz.

Keresztúritól azt kérdezték a helyiek, visszalépne-e a Fidesz javára, határozott nemmel felelt.

Botka Lászlót a villamosprojektről kérdezik, hogy miért nem lehetett jobban elnyújtani a beruházást. Azt felelte, hogy Uniós főszabály szerint jártak el, így kellett megvalósítaniuk.

Balogh Tibor azt mondja, most érezte úgy először, hogy indulnia kell, mostanra erodálódott el a baloldal.

A harmadik résznél tartunk, a helyi közönség soraiból jövő kérdéseket válaszolják meg a jelöltek. B. Nagy kezdi, azt mondta, azért nem védte meg a lézerközpontot Kósa Lajos látogatásakor, mert illedelmes ember, és nem áll le vitázni a vendégével.

Hétfő este fél nyolctól rendeztük meg Szeged polgármesterjelöltjeinek vitáját a Belvárosi Moziban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Keresztúri Farkas Csaba azt kérte a választóktól, szavazzanak neki bizalmat.

B. Nagy László azt mondta, Szeged eddig mindig úgy szavazott, amilyen színű a kormány.

Keresztúri Farkas Csabát a Cserepes sori cigánytelepről kérdezik. Szerinte nem normális az, hogy azok akik megkapták ezeket a lakásokat így lelakják.

Balogh Tibort zöld területekről kérdezik: szerinte növelnie kell a zöld területek nagyságát.

Olvasónk a tömegközlekedésről kérdezi B. Nagyot. Szerinte a villamos sokkal drágább mint a busz. Ésszerű gazdálkodást kell kialakítani a Tisza Volán és az SZKT között.

Keresztúri Farkas Csaba azt mondta, akárki is lesz a polgármester, annak le kell mondania az országgyűlési képviselői mandátumáról.

Botka László azt mondta a neki feltett kérdésre, vele nagyon könnyű lesz együtt dolgozni, s úgy gondolja, ha mind a 28 képviselő úgy ül be a Torony alá, hogy Szegedért akar tenni, akkor nagyon könnyen tud majd együtt dolgozni.

Balogh Tibor azt mondta a polgármesternek szolgálnia kell a várost, és nem annak dísze kell lenni.

B. Nagy László azt mondta a neki feltett kérdésre, nem foglalkozik a többi fideszes várossal, és a látványberuházások igenis nem jelentenek megoldást.

Keresztúri Farkas Csaba elmondta, tervez vagyonleltárt a Fidesz, s tervezi, hogy átvizsgálja a beruházásokat.

Botka Lászlótól kérdezik: miért nem járt a szegediek között? Szerinte polgármesternek lenni nagyon nehéz feladat, rendszeresen járta a várost, tehát nem igaz, hogy nem Szegeden él.

Balogh Tibor kezdi: azért indul, mert a magyar politika kulturálatlanságát hihetetlenül mélynek tartja, ezen szeretne változtatni. nincsenek jól kinevelt politikusaink.

Következik a második rész: az olvasók kérdései jönnek két percük van rá.

Mind a négy jelölt eljött. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Keresztúri Farkas Csaba egy viccel kezdte: győzött a Jobbik, mert neki maradt a legtöbb ideje! Az oktatással kapcsolatban elmondta, a szegedi diákok nem ismerik a város történelmét, d még az utcáit sem. Szerinte a nemzet a sporton keresztül emelkedhet föl.

Balogh Tibor következik. A Zöld Baloldal jelöltje szerint kisebb létszámú osztályokra lenne szükség. Majd az egészségügyre tér rá: szerinte azért vannak ilyen hosszú várólisták, mert nincs elég pénz. - Ez nem önkormányzati probléma, nem országos! - hangsúlyozta, majd megjegyezte: a megelőzésért a város is tehet. A turisztikát is megemlítette: szerinte egy éjszakás város Szeged, majd letelt az ideje.

A következő téma az oktatás. B. Nagy László csak ennyit mondott: Hajrá. Szeged! - hiszen csak öt másodperce maradt.

R. Tóth Gábor műsorvezető korábban felajánlotta, hogy mindenki kapjon plusz három percet. Ezt B. Nagy László nem fogadta el, másodszor sem, pedig Keresztúri Farkas Csaba megjegyezte, csak akkor van értelme a vitának, ha mindenki hozzá tud szólni.

Botka László hátralévő idejében a segélyért munkát rendszerrel hívja föl a jelöltek figyelmét.

Balogh Tibor szerint a lakosság és a rendőrség viszonyát kellene megváltoztatni. A rendőrségnek sokkal komolyabban kellene végezni a munkáját, mert ezt igényel a város is. Szerinte a koldulást, a hajléktalanságot nem lehet rendeletekkel, szankciókkal rendezni. - A koldusrendelet jól jellemzi az országot: ez egy következmények nélküli ország!

B. Nagy László a közlekedésbiztonsággal kezdi. - Tarthatatlan a szegedi helyzet jelenleg! - húzta alá a fideszes jelölt. Reményei szerint még idén be lehet vezetni, hogy a szabálytalankodó külföldi kamionosokat meg lehessen büntetni. A koldus- és hajléktalanhelyzetet meg kell oldani.

A harmadik témakör a közbiztonság. először Keresztúri Farkas Csaba kezdi. - Cigánybűnözés igenis van! - mondta, hiszen a Széchenyi téren minden nap 20-25 cigányember vár az ítéletére. Fontosnak tartja a polgárőrséget, de az nem normális szerinte, hogy több, szétaprózódott polgárőrség van. A koldusrendeletet erősítené, a hajléktalanoknak közmunkaprogramot vezetne be. A Jobbik mindenkit támogatna, aki rászorul, de nem úgy, ahogy jelenleg teszik. - Folyik ki a pénz a városházáról!

Keresztúri Farkas Csaba a Jobbik programját ismerteti: perc alapú parkolást vezetnek be. A távhőcéggel "kellene valamit kezdeni", át kell világítani az önkormányzatot, az önkormányzati cégeket hetente, havonta kellene átvilágítani, menedzserszemléletre volna szükség.

Botka újra reagál B. Nagy szavaira: a kormány a villamosprojekttel mindent rendben talált. Keresztúri Farkas Csabának azt felelte: Szegeden öt ipari park van. Szeged sikerre van ítélve, s vonzóvá válik a beruházóknak.

B. Nagy László szerint azért nem fizet ki az NFÜ, mert szabálytalanságot talál a beruházásnál. Az NFÜ betartja a szabályokat. Azt is elmondta, szavai a szegediek szavai, valójában velük vitatkozik Botka.

Keresztúri Farkas Csaba egyetért Balogh Tiborral. Azt is megjegyezte, a Jobbik 20 éve nem volt tagja a "rothadó kapitalista rendszernek". Azt is megjegyezte, Botkát soha egyetlen szegedi nem látja sétálni az után, kávézni egy kávézóban. Megint megjegyezte, hitelből nem lehet sokáig szépíteni.

Botka László reagál az elhangzottakra: a villamosprojekttel kezdi, 26 milliárdos uniós forrást hoztak le Szegedre. A Fidesz-frakció mindent megszavazott a tervezéskor, a pályázatkor. A déli híddal kapcsolatban még a Gyurcsány-kormány idején döntött magyar-román államközi szerződés keretében. Megköszönte Botka azt is, hogy a Fidesz nem rúgja fel a lézerközpont terveit. Botka szerint nem őt támadják ellenfelei, hanem a várost , a sikerek minden szegedi sikere, jegyezte meg.

Balogh Tibor azzal kezdte: hiteltelennek tartja, ami eddig Szegeden történt. Szeged szerinte frontváros: azok az árkok, fölbontások, amelyek vannak elviselhetetlenek, minden föl van bontva, lehetetlen közlekedni. A lovasszobor környéki padokon szerint nem lehet leülni. - Aki ezeket nem veszi észre, az vajmi keveset ért a tervezéshez, a komforthoz - vélte Balogh. Azt is megjegyezte, a folyót évek óta nem kotorják Szegednél. A panelrekonstrukció szerinte operettdolog, de belülről senki nem törődik a lakásokkal. - Aránytalanság van a városban - jegyezte meg. -Amíg a jogi kari épület rendesen ki van világítva, addig a közeli Petőfi Sándor sugárúton látni sem lehet.

B. Nagy László azzal kezdte, sok érdekes dolgot elmondtak az előtte felszólalók. Majd hozzátette: 2013-ig 1800 milliárd forintot oszthat be Magyarország az Európai Uniós finanszírozási alapokból. A 2-es villamos befejezése jelentős többletköltséget jelent majd Szegednek. "A 3-as villamos vonaláról is levonult a napokban egy vállalkozó" - jegyezte meg a fideszes jelölt. - A jövő fejlesztéseiben biztos hogy nem ez az irány, állította B. Nagy. - Olyan beruházásokra szabad fordítani, amelyekkel munkahelyeket lehet teremteni. Elmondta azt is: a következő ciklusban elkezdik tervezni és megépíteni a harmadik szegedi hidat - ezt Orbán Viktorra beszélte meg ma délutáni tárgyalásukon. - Meg fog valósulni a lézerprogram is - hangsúlyozta B. Nagy

Keresztúri Farkas Csaba a beruházások növelését hangsúlyozza, amelyeket ne hitelből finanszírozzon a város. A repülőtér fejlesztése szerinte elengedhetetlen. A legfontosabb beruházások az ipari parkok fejlesztése, legalább kettő száz hektáros ipari parkot kellene kialakítani. Nem jönnek le a vállalkozások, a hitelekből szépítés nem megy, a politikai mutyi klasszikusai voltak az előző ciklus városfejlesztései. Keresztúri Farkas szerint hiába ketyeg a kötbér a 2-es villamos építésénél, egyetlen forintot sem fog Szeged behajtani.

A második témakör következik: a városfejlesztés. Botka László kezdi. Elmondta, hogy a megvalósítás a pályázati rendszerek miatt elhúzódik. Felújították az Indóház teret, elkezdik a partfal és a Dugonics tér felújítását. Botka azt tervezi, hogy a városrészi beruházásokra fogja fordítani a fejlesztési forrásokat: járdaépítések kezdődnek például a városrészekben.

Polgármesterjelöltek vitája: négyen kezdték a szócsatát. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Botka László: Ez az első vita, ahol nem kell megígérni az autópályát, mert megépítettük.

Keresztúri Farkas Csaba: Vérlázítónak tartja ezeket a megjegyzéseket az M43-assal kapcsolatban.

Botka László: elnök úr fáradjon ki, folyik az építkezés - derültség a teremben.

B. Nagy László azt felelte erre, hogy az M43-as autópálya állapota nem nagy fegyvertény, ha ez dicsőség, akkor kétes dicsőség - jegyezte meg.

Botka László reagál B. Nagy László megjegyzéseire: elmondta a cégnek nincsenek leányvállalatai. Nem két éve, hanem 20 éve csúszik az M43-as autópálya építése, amelyet a vásárhelyi útig hamarosan át is adnak.

B. Nagy László szerint nem kell összehasonlítgatni kell egymással a városokat, úgy gondolja, a mérlegfőösszeg nem mondja meg valójában, hogy egy város jól vagy rosszul áll. Megjegyezte azt is, ha valóban négyszeres lenni a város vagyonának növekedése, az meg is látszana a városon. Aláhúzta azt is, 6000 fő a munkanélküli, ez sem egy sikertörténet. B. Nagy válaszában megemlíti a programját is: e szerint a szegediek semmi másra nem vágynak, csak munkahelyekre és tisztességes jövedelemre. A fideszes jelölt azt is elmondta, a közbiztonság és a közlekedési biztonság is nagyon rossz a városban.

Keresztúri Farkas Csaba szerint mindkét párt nagy számzsonglőr. Többet ennél nem is tett hozzá.

Botka László következik. Elmondta 2002-tól kezdve duplájára nőtt a költségvetés. A város hitelállománya jelen pillanatban 16 milliárd forint, az egyik legkevésbé eladósodott város Szeged a megyei jogú városok közül - jegyzi meg Botka, s azt is aláhúzza, ezek nyilvános adatok. Elmondta azt is, közvetlenül az önkormányzat nem tud munkahelyet teremteni, ehhez az infrastruktúrát kell vonzóvá tenni, illetve olyan szakmákra van szükség, amelyekkel el tudnak helyezkedni a fiatalok.

Először Balogh Tibor szól. Szerinte igazából nem lehet utánanézni az adósságállománynak, a számok a szakemberekre tartoznak. Egyébként is az a dolga egy polgármesternek, hogy olyan szakértői gárda vegye körül, amelyik érti a dolgát. Úgy látja, az új polgármesternek fel kell mérnie a gazdaság helyzetét október 4-én.

Az első nagy témakör a gazdaság: adósságállomány, munkanélküliség, foglalkoztatottság, illetve a jelöltek gazdasági programjának három legfontosabb elemét kell ismertetni.

Keresztúri Farkas Csaba: Szeged legyen a szegedieké!

Botka László: Egy város olyan, amilyenné a polgárai teszik, szavazzon Szegedre!

Balogh Tibor a tisztesség és a munka fontosságát hangsúlyozta.

Először a jelöltek szlogenjeit hallgathatjuk meg: B. Nagy Lászlóé: munka, dolgozás, munkahely, munka.

R. Tóth Gábor, az est házigazdája bemutatja a négy polgármesterjelöltet, majd ismerteti a vita szabályait. Először a Délmagyarország kérdéseire válaszolnak a jelöltek, majd az olvasók által beküldött kérdésekre felelnek, végül a helyi közönség kérdéseire válaszolnak. Mindegyik jelöltnek 12 perc van, ezzel úgy gazdálkodik, ahogy akar.

Mind a négy jelölt eljött a vitára!

Negyedórával a kezdés előtt köszöntjük önöket a Belvárosi Moziból! A közönség elkezdte elfoglalni helyeit. Meg nem erősített információink szerint mind a négy jelölt részt vesz a vitán, bár hallottunk olyan folyosói pletykát is, amely szerint B. Nagy László, a Fidesz-KDNP jelöltje nem jön el. Egy biztos: tőlünk tudják meg először, hány jelölt mérkőzik meg a ma esti vitában.

Korábban írtuk

Ma este rendezi meg a Délmagyarország – hagyományához híven – a szegedi polgármesterjelöltek vitáját. A Belvárosi moziban 19.30-kor kezdődő rendezvényre meghívtuk mind a négy jelöltet: B. Nagy Lászlót (Fidesz–KDNP), Balogh Tibort (Zöld Baloldal), a jelenlegi polgármestert, Botka Lászlót (MSZP-Összefogás Szegedért) és Keresztúri Farkas Csabát (Jobbik).

A jelölőszervezetek, illetve a Délmagyarország meghívottainak jelenlétében a polgármesterjelölteknek módjuk lesz programjukról beszélni, továbbá válaszolni szerkesztőségünk, illetve olvasóink kérdéseire.

A vita 90 percét élőben közvetíti a Városi Televízió Szeged, illetve nálunk is nyomon követhetik az eseményeket. A jelöltek pedig a választásig hátralévő napokban lapunk, illetve a delmagyar.hu felületein válaszolhatnak az időhiány miatt a helyszínen el nem hangzott kérdésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!