Politizál, tanít a képviselő

Sándor Klára újoncnak számít az országgyűlésben. A szegedi liberális képviselő, egyetemi oktató elmondta, nem vállal kormányzati pozíciót. Azzal a kérdéssel nem kívánt foglalkozni, milyen eredményt ért volna el MSZP-háttér nélkül. A második fordulóban Sándor Klárára 19 ezer 200-an, Balogh Lászlóra 18 ezer 504-en szavaztak.

Nem vállalna kormányzati szerepet Sándor Klára. Fotó: Schmidt Andrea

– Megtartotta hétfőn az óráit a szegedi egyetemen?
– Nem, mert Budapestre kellett utaznom az ügyvivői testület ülésére.

– A képviselői és pártmunka mellett marad ideje az oktatásra?

– Nem adom fel a tanári állásomat. Ebben a félévben, amelynek már a végén járunk, csak hétfőn és pénteken voltak óráim. Parlamenti képviselőként is tanítok majd az egyetemen nyelvészetet. Most pénteken biztosan megtartom az óráimat.

– Miről tanácskozott hétfőn az ügyvivői testület?
– Elemeztük a választások eredményét.

– Arról is beszéltek, hogy milyen feltételekkel kötnek koalíciót a szocialistákkal?

– Erről nem beszéltünk. Kedden már tárgyalunk arról, mit képviseljen az SZDSZ a koalíciós tárgyalásokon.

– Nem került szóba, milyen tárcákat szeretne megszerezni az SZDSZ az újonnan felálló kormányban?

– Nem.

– Ön számít valamilyen kormányzati pozícióra
?
– Nem akarok kormányzati pozíciót vállalni. És nem is fogok ilyet kérni. A koalíciós tárgyalásoknál a kormányprogram és a kormányzati struktúra kidolgozása, kialakítása az első lépés. Csak ezután lehet a tárcák elosztásáról és személyi kérdésekről beszélni.

Homokháti szavazatok

A második fordulóban Sándor Klárára 19 ezer 200-an, Balogh Lászlóra 18 ezer 504-en szavaztak. Ám míg az MSZP–SZDSZ közös jelöltje sikeresen mozgósított, 23-án tovább növelte támogatottságát, 442-vel többen voksoltak rá, mint az első fordulóban, addig a jobboldal szimpatizánsai sok helyen otthon maradtak, Balogh Lászlóra vasárnap 231-gyel kevesebben szavaztak, mint két hete. Az MSZP–SZDSZ-jelölt Szegeden megőrizte támogatottságát, a Homokháton pedig új szavazókat állított maga mellé.

– A riválisa, Balogh László azt nyilatkozta az egyik internetes hírportálnak, hogy jól működött a kampánystratégiája, mert talpig MSZP-vörösbe burkolta magát.
– Ha Balogh László vette volna a fáradtságot, és kisétált volna a Klauzál térre, ahol rendszeresen kampányoltam, láthatta volna, hogy a szocialista szóróanyagok és zászlók mellett mindig ott sorakoztak, lengtek a szabad demokrata kiadványok, lobogók is. Én mindig kék dzsekit hordtam, a Délmagyarország – nagyon helyesen – végig liberális politikusként aposztrofált. Gyurcsány Ferencen és Lendvai Ildikón kívül csak SZDSZ-es vendégeim voltak a kampányban. Kétségtelen, komolyan vettem, hogy nem egy, hanem két pártnak vagyok a jelöltje. Ismerem mindkét párt programját. Számomra az MSZP – szemben a Fidesszel – vállalható párt, mert demokratikus és tiszteletben tartja a jogállamiságot. Nem az MSZP kormányfőjelöltje szólított fel kampánycsendsértésre és a választási törvény megszegésére. Utóbbi vélhetően „ásotthalmi beszédként” vonul be a történelembe.

– Mit ért volna el szocialista támogatás, háttér nélkül?

– Mivel együttműködött a két párt, nem foglalkozom ezzel a kérdéssel.

– Berobbant a politikába, hiszen egy évvel ezelőtt nem sokan ismerték Szegeden.

– Mindenki ezt mondja, pedig ez nem így van. 2002 óta aktívan politizálok, három éve az SZDSZ Országos Tanácsának elnökségi tagjává, tavaly márciusban pedig ügyvivővé választottak. Kóka János volt az, aki berobbant a politikába, hiszen egyik pillanatról a másikra lett miniszter. Én három éve az SZDSZ élvonalában politizálok. Igaz, az országos médiában többet szerepeltem, mint a helyiben.