Szeged és környéke

2007.03.18. 15:19

Pont kerülhet a kórház és a klinika megállapodására

Korrigálja a múlt héten sok hibával megjelent betegbeutalási rendet az Egészségügyi Minisztérium. A kórházvezetőknek ma délig van lehetőségük arra, hogy elküldjék javaslataikat a szaktárcának. Úgy tudjuk, Szegeden még ma reggel is tárgyalnak az ügyben a kórház és a klinika vezetői.

Szabó C. Szilárd

Korrigálja a múlt héten sok hibával megjelent betegbeutalási rendet az Egészségügyi Minisztérium. A kórházvezetőknek ma délig van lehetőségük arra, hogy elküldjék javaslataikat a szaktárcának. Úgy tudjuk, Szegeden még ma reggel is tárgyalnak az ügyben a kórház és a klinika vezetői. Az új rend szerint csak a városi kórházban látnák el a 165 ezer szegedit. Pajor László azt szeretné, ha maradna a régi szisztéma, amiben a szegediek egyik fele a kórházhoz, a másik fele pedig a klinikához tartozik.

Harminc nap után

Horváth Ágnes államtitkár tájékoztatása szerint április 1-jétől ugyan megváltozik a beutalási rend, de akit március 31-éig beutaltak egy adott intézménybe, az a kezelés befejezéséig ott maradhat. Krónikus ellátás esetén ez harminc napot jelent. Ennek letelte után áthelyezik a beteget az új struktúra szerint működő kórházba.

Az előző héten képtelen, rengeteg hibával tarkított betegbeutalási lista jelent meg az Egészségügyi Minisztérium honlapján. Az április 1-jétől érvényes új területi ellátási rend szerint a 165 ezer szegedit a 316 aktív ággyal rendelkező városi kórházban látnák el, míg az 1117 aktív ággyal rendelkező egyetemi klinika a Szeged környéki településeken élő 82 ezer ember ellátásáért felelne. A felosztás nem csupán az intézményeknél, de az ÁNTSZ-nél is kiverte a biztosítékot. A szaktárca államtitkára, Horváth Ágnes március 14-én elismerte: több hiba is van a listán, amit korrigálni fognak. Az intézményvezetőknek március 19-én 12 óráig kell jelezniük a szaktárcának az esetleges pontosításokat.

Aki nem szerződik, nem pályázhat

A kórházaknak március 31-éig alá kell írniuk az OEP-pel az új finanszírozási szerződést. Ha valaki nem írja alá a megállapodást, nem részesülhet abból a 7,5 milliárd forintból, amelyből az átalakulást támogatja a szaktárca. A pénzt pályázat útján osztja ki a kórházak között a minisztérium.

– Az új beutalási rendnek az a legnagyobb hibája, hogy nem veszi figyelembe, milyen szisztéma működik már évtizedek óta a régióban. A háziorvosok és a mentősök már behunyt szemmel tudják, kit milyen bajjal hová lehet beutalni, hová lehet szállítani. Ennek megváltoztatása káoszt okoz – mondta lapunk érdeklődésére a városi kórház főigazgatója.

Pajor László szerint Szegeden aránytalan lett a súlyozás, hiszen a kórháznak nagyon sok embert kell ellátnia. Horváth Ágnes bejelentésére és a hosszú hétvégére utalva Pajor azt mondta: a minisztérium olyan határidőket szab, amitől kinyílik a bicska az ember zsebében. A kórház és a klinika vezetői, valamint az intézményfenntartók tegnap tárgyaltak a területi ellátási kötelezettségről, de várhatóan csak ma születik végleges megállapodás az ügyben. A törvény szerint a fenntartók módosíthatják az ellátási terület határait, kapacitásait. Pajor azt szeretné, ha maradna a jelenlegi beutalási rend. Eszerint a szegediek egyik fele a kórházhoz, a másik fele pedig a klinikához tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!