Szeged és környéke

2014.08.18. 22:15

Postán érkezik a 60 ezres bírság - kamerákkal figyel a MÁV

Szeged - Kamerákat szerel a MÁV több vasúti átjáróba: Szegeden a Dorozsmai, a Bajai és a Sándorfalvi úti átkelőt figyelik meg. A piroson áthajtásért 60 ezres csekket kap az autós.

Segesvári Csaba

Olvasóink rendszeresen panaszkodnak: túl sokszor és sokáig piros a lámpa a szegedi vasúti átjárókban. A türelmetlen autósok közül nem egy a sorompó lecsukása előtt átslisszan a piroson, ez láttuk a Bajai úton. A szabálytalankodó sofőrök eddig szinte mindig megúszták a büntetést, nem őrzik a rendőrök a vasúti átjárókat. Ennek a gyakorlatnak hamarosan vége.

A MÁV-nál a 2012–2015 között zajló közlekedésbiztonsági fejlesztésnek köszönhetően összesen 180 vasúti átjáró biztonságát növelik: fél- és fénysorompókat, kamerákat szerelnek föl, diagnosztikai és monitoringberendezéseket, valamint videós pályafelügyeleti rendszert építenek ki – jelentette be nemrég a vasúttársaság. A közlemény autósokat leginkább érzékenyen érintő eleme, hogy az átjárókba kamerákat telepítenek.

A Citroen sofőrje még áthajtott a piroson. A kamerás átjáróban ez a lazaság 60 ezer forintba kerül. Fotó: Segesvári Csaba

A Citroen sofőrje még áthajtott a piroson. A kamerás átjáróban ez a lazaság 60 ezer forintba kerül.
Fotó: Segesvári Csaba

A MÁV sajtóosztályától megtudtuk, a vasúttársaság és a területileg illetékes rendőrkapitányságok az adatvédelmi előírásoknak megfelelően együttműködési megállapodást kötöttek. – Az adatok a rendőrség birtokába kerülnek, ahol azt egy speciális szoftver segítségével ki lehet értékelni – közölte a vasúttársaság. Elmondták, a kamera csak a fénysorompó piros jelzésénél rögzíti a képet.

– Amikor a sorompóban nincs sérülés, az elektronikusan tárolt adatok törlődnek. A sorompó rongálása esetén a rögzített képet a rendőrség a berendezésből – a MÁV szakembereinek közreműködésével – kiolvashatja. A berendezések alkalmazásától egyrészt azt várják, hogy a keletkezett rongálási káraink megtérüljenek, de az is fontos, hogy a gépjárművezetők a KRESZ szabályainak betartásával közlekedjenek, a berendezések rongálása és önmaguk veszélyeztetése nélkül, növelve a közlekedés biztonságát a vasúti átjárókban – tudtuk meg a vasúttársaságtól.

A piroson áthajtás 60 ezer forintba kerül, a szabálytalanság közigazgatási bírságként érkezik, azaz elég hozzá a kamera képe. A vasúttársaságtól megtudtuk, a készülékeket 2015-ig telepítik az apátfalvi vasúti átjáróba, kamerás lesz Mártélyon a Fő úti, Szegeden a Dorozsmai és a Bajai úti átjáró, valamint a Sándorfalvi úti átkelő is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!