Szeged és környéke

2011.06.13. 19:11

Presztízs-adomány - kicsiknek

Szeged - Ahogyan az már hagyománnyá vált, az idei Presztízs-gála bevételéből is 1 millió forintot jótékonysági célokra ajánlottak fel a mecénások.

Munkatársunktól

A Korinta – Szegedi Korai Fejlesztést és Integrációt Támogató – Alapítvány kapta meg ezt a pénzt, amelyet modern eszközök vásárlására fordítanak. Ezek egy részét az Odú Fejlesztő Központban vehették birtokba a gyerekek.

– Olyan berendezéseket vettünk ebből a pénzből, amelyekre más forrásból nem lett volna keretünk – mondta el [namelink name="Bacsa Judit"] intézményvezető. – Ilyenek például a különböző kommunikátorok, amelyek a nem beszélő, fogyatékkal élő gyermekeket képessé teszik arra, hogy ki tudják fejezni gondolataikat a környezetük számára.

Ezek a gombokkal ellátott táblák gyakorlatilag a kicsik helyett beszélnek – ehhez elég megnyomniuk a megfelelő helyen. Hasonló elven működik a beszélő album is, amelynek nagy előnye, hogy a gyerekek magukkal tudják vinni bárhová.

Amikor belefeledkeznek a gyerekek a játékba... Fotó: Frank Yvette
Amikor belefeledkeznek a gyerekek a játékba...
Fotó: Frank Yvette

Szintén a Presztízs-támogatásból vásároltak az Odúnak Wii-berendezést, amelyet a legtöbben csupán számítógépes játékként ismernek, ám sok helyen már terápiás célokra is használják. A fejlesztő központban most beüzemelt alapkészletben egyensúlyfejlesztő játékok találhatók, amelyek nagy segítséget jelentenek a járás előkészítéséhez.

Az Odú Fejlesztő Központ jelenleg annyira tele van, hogy a gyerekeket már várólistára kell venni. Korai fejlesztésben jelenleg 75 kicsi vesz részt, akik reggeltől estig folyamatosan megtöltik a Gáspár Zoltán utcai épület minden helyiségét. A fejlesztő iskolai osztályba hat súlyosan fogyatékos fiatal jár, 20 óvodás gyerekhez pedig kijárnak a központ munkatársai Szeged óvodáiba, hogy segítsék az integrációjukat. Mindezeken túl nagyjából évi 100 kicsi érkezik ide vizsgálatra, tanácsadásra.

– Kinőttük már a jelenlegi épületet, a költözés immár halaszthatatlan – mondta el Magyar Adél, a Korinta Alapítvány elnöke. – Már több ingatlant is kinéztünk, és bízunk benne, hogy ahogyan eddig is, a város most is támogat majd bennünket abban, hogy méltó körülmények között, a gyerekek számára nem megfelelő esti órák kiiktatásával is meg tudjuk oldani a Szegeden született fogyatékos gyerekek korai ellátását, és segíteni tudjuk integrációjukat.

Mecénások

A Presztízs díj kiemelt mecénása a KÉSZ Holding Zrt. Mecénások: Bonafarm-csoport (Pick Szeged Zrt. és Sole-MiZo Zrt.), Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Hungerit Zrt., Lapcom Kft., Szegedi Tudományegyetem, Legrand Zrt. A Presztízs díj támogatója a Szilánk Zrt., a gálaest hivatalos rádiója a Rádió Plusz volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!