Szeged és környéke

2010.03.30. 18:04

Próbaúton az M43-as csütörtökön megnyíló első szakaszán

Szeged – Ma ideiglenesen átadják az M43-as első szakaszát a forgalomnak. Megnéztük, honnan hová vezet az út.

Segesvári Csaba

Április elsején átadják az M43-as autópálya első szakaszát: az 5-ös főút és a Csongrádi út közötti részt. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közleménye szerint azért engedik ide a járműveket, hogy a Szegeden átvezető forgalmat csökkentsék, megkönnyítsék az autósok helyzetét, hiszen elkezdődik a Rókusi körúti 2-es villamos pályájának építése.

Megnéztük, hová vezet a már elkészült M43-as új szakasza. Az autópályának eddig 3 kilométere épült meg, ami az M5-ös Szeged-Észak csomópontjánál ágazik ki és az 5-ös útig tart. Folytatásának hivatalosan augusztus 31-éig kell elkészülnie. Szeged-Nyugatnál hajtottunk fel az M5-ösre, és Szeged-Északnál le, hogy megnézzük az M43 folytatását.

Le és feljárók, hová vezet az M43-as? Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Jelenleg aki lehajt Szeged-Északnál az M5-ösről, majd elhagyja az M43-ast, behajt az 5-ös úti kettős körforgalomba, majd az ideiglenes felhajtón át tud eljutni az M43-as folytatására. Az 5-ös útnál jó 80–100 méter hiányzik az M43-as és a felüljáró között, egy autó parkolt épp az épülő híd előtt. Erre még krosszmotorral sem lehet átjutni. Megnéztük az út másik végét, a Csongrádi útnál épülő csomópontot is. Az M43-as a felüljáró után véget ér, egy ideiglenes körforgalomba lehet behajtani, abból pedig egy szervízúton keresztül lehet visszajutni a Csongrádi útra. Ebből az következik, hogy aki nem követi a terelést, és Szeged-Északnál lejön az M5-ösről, az új szakaszon maximum eltévedhet. Előrébb nem nagyon jut.

A szakasz megnyitását azzal indokolják, hogy a 2-es villamos építése miatt a Rókusi körút zsúfolttá válhat. Az érvényes terelés szerint ugyanakkor eleve nem kell bejönnie a tranzitforgalomnak a Rókusira. Vagyis szinte alig van forgalom, amit a félig kész M43-asra terelnének. Amíg az el nem készült felüljárónál nézelődtünk, körülbelül egy órán át, alig 30–40 személyautó jött le az M5-ösről.

Ideiglenesen használhatjuk az M43-ast. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


– Az M43 autópálya teljes vonalának teljesítési véghatárideje 2010. augusztus 31., ám a NIF Zrt. Szeged városának igényére, kérésére reagálva, a szegedi polgárok helyzetének megkönnyítésére ideiglenes forgalomtechnikai megoldásokkal 2010. április 1-jén átadja az autópálya 5. sz. főút és a Sándorfalvára vezető 4519-es jelű összekötő út (Csongrádi út) között elkészülő szakaszát, valamint a Csongrádi úti csomópontot – tájékoztatta a delmagyar.hu-t Fazakas Orsolya, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője. „Ezzel a megoldással Szeged északi városrésze tehermentesül a tranzitforgalom, valamint az ezzel járó zaj- és környezetszennyezés alól. Mivel azonban az autópálya továbbra is építés alatt álló terület marad, szükség van bizonyos forgalmi korlátozások érvényesítésére. Az érintett szakasz ezért nem autópályaként kerül ideiglenesen forgalomba, hanem főútként, ahol 90 km/h-nál nagyobb sebességgel, illetve 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárművel nem lehet közlekedni" – mondta a NIF kommunikációs vezetője.

Az 5-ös út és a Csongárdi út között lesz járható az új M43-as

Az 5-ös út és a Csongárdi út között lesz járható az új M43-as

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!