Szeged és környéke

2017.10.04. 13:22

Protézist és döglött disznót is találtak már a Csongrád megyei csatornákban

Csongrád megye - Bár nálunk is zsíros a szennyvíz, mert sok konyhai zsiradékot engednek a csatornába, ritkán dugulnak el a szennyvízcsatornák Csongrád megyében. Akkora giga zsírdugó legalábbis nem alakulhat ki, mint a 250 méteres, 130 tonnás londoni monstrum.

T. R.

Tudta?


Alapelv, hogy a csatorna csak akkor tudja a szennyvizet továbbítani, ha a szennyezőanyagok a vízben feloldódnak, vagy legalábbis elkeverednek. A zsírok és olajok azonban a csatornában kihűlnek, reakcióba lépnek a szennyvíz más összetevőivel, és kemény, szappanszerű lerakódást okoznak. A csatorna emiatt előbb leszűkül, majd eldugul. Emellett egy biológiai folyamat következtében kénessav keletkezik, amely megtámadja és tönkreteszi a csatornacsöveket is.

– A csatornába kerülő szennyezőanyagok az esetek többségében nem okoznak azonnali problémát. Hosszabb idő alatt viszont káros hatással vannak a hálózat vízelvezető képességére, a szivattyútelepek és a szennyvíztisztító telep működésére: szűkületek, lerakódások, dugulások alakulhatnak ki – közölte megkeresésünkre a Szegedi Vízmű Zrt.


A közműszolgáltatót arról kérdeztük, mi mindent öntünk a csatornába, és nálunk is kialakulhatnak-e olyan akadályok a hálózatban, mint London öreg csatornarendszerében, ahol szeptemberben két helyen is olyan gigantikus zsírdugóra bukkantak, amelyek meggátolták egy-egy terület szennyvízelvezetését. Az egyik, konyhai zsiradékból, nedves rongyokból, pelenkákból, gumióvszerekből és más, csatornába nem való anyagokból összeállt monstrum 250 méter hosszú volt, súlyát 130 tonnára becsülték. Háromheti munkával tudták csak szétverni a munkások az összecementálódott gigadugót, amelyet aztán a felszínen tartálykocsikba szivattyúztak.

Révész János üzemvezető a szeged-hattyasi tisztítóban. Fotó: Frank Yvette

Révész János üzemvezető a szeged-hattyasi tisztítóban. Fotó: Frank Yvette

– A szegedi csatornákban nem jellemző a zsírdugók kialakulása. Legfeljebb kisebb átmérőjű csatornákban találkozunk hasonló kezdeményekkel, de ezekre hamar fény derül, hiszen lényegesen rövidebb hálózatot kell átvizsgálnunk, mint egy London méretű városban. A csatornákat tervszerűen, rendszeres időközönként tisztítjuk. Ha találunk elzáródást, azt megszüntetjük, szakmai nyelven „elszúrjuk". Ez nagyjából egy félórás beavatkozás – közölte a szegedi közműszolgáltató.


– A zsírosodás elsősorban a lakótelepeken, illetve élelmiszer-feldolgozó, élelmiszeripari üzemek területén jelenik meg. Legfőképpen akkor, ha az üzemeknél nincs előtisztító, zsírfogó a csatornába bocsátás előtt. További nehézséget okozhat, ha ezeket az előtisztítókat, zsírfogókat nem takarítják rendszeresen – közölte kérdésünkre a megye másik vízközmű-szolgáltatója, az Alföldvíz Zrt. Bár a zsírosodást igyekeznek rendszeres ellenőrzésekkel, felvilágosítással és a csatornák folyamatos átmosásával megelőzni, időnként kialakulnak zsírdugók. Ezeket nagynyomású csatornamosó berendezésekkel és speciális vágófejekkel távolítják el.

Nemcsak gusztustalan, de a csatornát is eldugíthatja. A csatornából érkező szemetet gyűjtik össze a szegedi szennyvíztisztítóban. Fotó: Frank Yvette

Nemcsak gusztustalan, de a csatornát is eldugíthatja. A csatornából érkező szemetet gyűjtik össze a szegedi szennyvíztisztítóban. Fotó: Frank Yvette

– Munkatársaink szinte már mindent találtak a csatornahálózatban. Többek között protézist, szemüveget, ékszereket, télikabátot, döglött disznót, háztartási hulladékot, macskaalmot – közölte a cég kérdésünkre, hogy melyek voltak a legfurcsább tárgyak, amelyeket a csatornában találtak.

Az állattetemet ne a vécén húzzuk le!


A Szegedi Vízmű Zrt. weboldalán felsorolja, mit ne öntsünk a csatornába – azokkal ugyanis nem bír a hálózat. Élelmiszer-hulladék mellett (például halpikkely, csontok, belek, tollak, étolaj, ételmaradékok) szilárd, vízben nem oldódó anyagokat (például homok, kavics, beton, vatta, tampon), fém- és műanyag hulladékot, valamint vegyipari hulladékot (például mérgek, festék, gyógyszer, növényvédő szerek, benzin) sem ajánlatos a vécébe vagy a lefolyóba önteni. A felsorolásban meglepő tételek is vannak: külön felhívják például a figyelmet, hogy kisállatok tetemeit, harisnyát és szögeket se dobáljunk a csatornába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!