Szeged és környéke

2008.03.13. 19:00

Pszichológiai hadviselés az adósok ellen

Szeged - Vasfegyelem jellemzi a marcona kinézetű Csongrád megyei adósságbehajtókat, akik egyenruhában jelennek meg az adósnál.

Bobkó Anna

Fegyverük kizárólag a pszichológiai hadviselés, amellyel minden esetben sikert érnek el. Munkájukat jogászok segítik, és maguk is magasan képzett, diplomával rendelkező emberek.

– A munkatársaim nem azért erősek és nagydarabok, hogy bárki ellen erőszakot tudjanak alkalmazni. Épp ellenkezőleg! Megjelenésükkel pszichológiai hatást gyakorolnak az adósra, akinek így meg sem fordul a fejében az az öngyilkos gondolat, hogy esetleg ellenszegüljön – magyarázta Szűcs Róbert, az egyik országos adósságbehajtó iroda Csongrád megyei kirendeltségének vezetője. A lejárt, nem vitatott és még jogi útra nem terelt követelések behajtásával foglalkoznak, valamint belföldi és nemzetközi cégek működésére és minősítésére vonatkozó adatokat gyűjtenek össze, megbízásra.

A marcona kinézetű, nagydarab férfiak láttán bárkinek inába száll a bátorsága.
Fotó: DM/DV

A behajtásvezető leszögezte, eddig soha nem történt tettlegesség, hiszen minden esetben a törvény által szabályozott módon járnak el. Szolgáltatásaikat magánemberek és cégek egyaránt igénybe veszik. Cégnevük egyet jelent a sikerrel. Nem is csoda, hiszen a marcona kinézetű férfiak láttán bárkinek inába száll a bátorsága.

Kriminalisztikai eszközök

Az adósságbehajtó cég alapítója tizenöt éves rendőrtiszti múlttal rendelkezik. Munkájuk során az adósságbehajtók felhasználják az emberi kapcsolatok pszichológiájának tudományát, a kriminalisztika ezen szakmára átültetett elemeit, eszközeit és módszereit.

Először levélben, majd telefonon keresik fel az adóst, ha ezután sem fizet, akkor személyesen találkoznak vele. Mint ahogyan a szegedi Virág cukrászda tulajdonosával két évvel ezelőtt. Akkor hatan jelentek meg fekete pólóban a vendéglátóhelyen, a bíróság által jogerősen megítélt több mint 30 millió forintot akarták behajtani a cukrászda tulajdonosától. Aki igénybe akarja venni a behajtók szolgáltatásait, annak szerződési díj fejében 50 ezer forintot kell fizetnie. A visszaszerzett összeg húsz százaléka pedig sikerdíj néven üti a behajtók markát. S hogy e férfiak a követeléskezelést felsőfokon végezhessék, oktatásban vesznek részt a debreceni központban.

– Az adósságbehajtók jogot tanulnak, és gyakorlati órákon is részt vesznek, amelyen önvédelmet sajátítanak el – mondta Szűcs Róbert. Elárulta, munkájukat hat jogász is segíti, így az apparátus tagjai magasan végzett, diplomával rendelkező, küzdősportban is jártas, törvénytisztelő emberek. Egy hitel- és ingatlanközvetítő céggel is kapcsolatban állnak, hiszen amennyiben az adós nem tud készpénzzel fizetni, figyelmébe ajánlják a különböző hitellehetőségeket.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!