Szeged és környéke

2009.09.24. 02:02

Putri lett a cigány közösségi házból

Szeged - Az Amaro Khert 2005 márciusában adták át. Színvonalas programokat terveztek, igazi roma közösségi házat álmodtak. A hely azonban finoman fogalmazva is alulmúlta a várakozásokat: igazi putri lett belőle néhány év alatt.

Bálint Csaba

A Roma Információs Szolgáltató Központ és Közösségi Ház 2005 márciusában nyílt meg. A Délmagyarország pedig már augusztusban arról cikkezett, hogy üresen áll, nem használja senki. A CKÖ nem szavazta meg a gyerekek tanítását és nevelését vállaló szakemberek foglalkoztatását, a ház vezetője, Virág Zsolt pedig nélkülük nem akarta tovább vinni az ügyeket. Ráadásul a kerítés is dőlni kezdett, ezért bezárt a ház, amíg meg nem javítják – írtuk 2005 augusztusában.

Hogy a kerítést megjavították-e, arról nem szólnak a hírek, de ha meg is tették, úgy tűnik, hiába. Az épület, amelybe súlyos milliókat öltek annak idején, ma siralmas állapotban van. A kapu zárva, de így is könnyedén bejutunk az udvarra, hiszen valakik több alternatív bejáratot is vágtak a kerítésbe. A ház előtt halomban áll a szemét, szétvert mosdó, vécétartály hever a fűben. A falból vezetékek lógnak, illetve csak ami maradt belőlük. Eltűntek a kapcsolók, a csövek, még a rácsokat is kivéste valaki. Groteszk, de a riasztónak is lába kélt. Lehangoló látvány. Amíg az udvar szemétdombjai között botorkálunk, egy környékbeli férfi kerül elő. Körbevezet minket.

Putri lett a cigány közösségi házból. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


– Mindent elloptak – tárja szét a kezét alkalmi idegenvezetőnk. – A konvektorokat, a csöveket, mindent. Itt meg cigányok laknak – mutat az egyik ablakra. Körbevisz, hátulról be lehet menni. Szemétkupacokon és emberi ürüléken lépünk át, amíg elérünk az ajtóig. Odabent háromágyas szoba, piszkos takarók és szemét. A többi szobában – a törött ablakokon belátni – szétvert bútorok, leszakadt ajtók, a bejárat felett száraz virág őrzi az egyik rendezvény emlékét. Nem lehet elégszer leírni: lehangoló.

Mi körülnéztünk, nézzen körül ön is! Ehhez csak el kell indítania az alábbi videót.

var so = new

SWFObject("http://csp.picsearch.com/players/mediaplayer.swf?customimage=http%3A//csp.picsearch.com/img/G/n/u/Y/thumb_GnuYHTuuzFcB0J-Ra6pIMA/7.jpg&playlist=http%3A//csp.picsearch.com/playlist%3Fauth%3DHaul_kftg7V6DrdPsGHStoLfwVGhHVEj-qQNmbV4H7-IInf6hOqVsB4C_aQqpmidoJ2eVrrBxZDqgnb8fdcT_26-CbU5gfKLRD2_CKQ2ncyoe56R4DMt9g-BHIl3WXXN4tj4ge_rVxRkV-6lE9mNCQGZlwJ033E8-R8-xeJ_CYh1RsQ3gYy1KAQM17R3agFRsOAqpX-Nw8GNLmbVUBaelWKln9HcoHe2&fullscreenpage=fullscreen%3Fpermaid%3DGnuYHTuuzFcB0J-Ra6pIMA&fsreturnpage=main%3Frequest%3Dframe%26permaid%3DGnuYHTuuzFcB0J-Ra6pIMA&repeat=list&allowfullscreen=true&", "mediaplayer", "480", "307", "8", "#F5F5F5");

so.addParam("quality", "high");

so.addParam("width", "480");

so.addParam("height", "307");

so.addParam("allowScriptAccess", "always");

so.addParam("allowFullScreen", "true");

so.write("GnuYHTuuzFcB0J-Ra6pIMA");

// ]]>

Amaro Kher - Videó: Bálint Csaba
Szenti Szabolcs, a CSMRFK sajtóreferense kérdésünkre elmondta, hogy összesen két alkalommal érkezett feljelentés a házzal kapcsolatos bűncselekmények miatt.  

2005 január 11-én érkezett az első. Befeszítették az ajtót, és a mobil színpad fém zárószelvényeit (90 darabot) és 3 darab vasajtót elloptak a raktárból összesen 800 ezer forint értékben. A három elkövetőt később elfogták.

2006 szeptember 8-án ismeretlenek levágták, a rácsot és elvittek egy számítógépet, két monitort és egy szétszerelt számítógépet. A kár 300 ezer forint volt. Az elkövető személyazonosságát akkor nem sikerült megállapítani - tájékoztatott Szenti Szabolcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!