Szeged és környéke

2011.06.27. 20:54

Quiznight: új kocsmasport

Szeged - Március elején indult hódító útjára Szegeden a Quiznight, azaz a kocsmai műveltségi vetélkedő. Nemrégiben országos bajnokságot is rendeztek. Az egyik szegedi italozóban próbáltuk ki az új szellemi sportot.

Horváth Attila

Sörhasak, Szegedi kocsmák, Pista bácsi küldöttei – három érdekes csapatnév a Quiznight nevű műveltségi vetélkedőn. Nem hétköznapi agytornáról van szó, a helyszín ugyanis egy söntés.

– Március óta rendezzük meg a Quiznightot, ez épp a 10. alkalom – mondja az esti vetélkedő előtt [namelink name="Tóth Levente"], az egyik kvízmester.

Egy szegedi italozóban járunk, a Szegedi kocsmák csapathoz csatlakozunk. Rajtuk kívül még 5 csoport ül körbe egy-egy asztalt a háromfordulós agytornán. Szinte mindenki előtt sör, többek előtt röviditalt is látni. Akinek túl sok információ nyomja az agyát, most hamar megszabadulhat tőle.

– Hogyan halt meg az az ember, aki elsőként jött le a Niagara-vízesésen egy hordó belsejében? – teszi fel a kérdést a kvízmester.

A csapatok kivetítőn is nézik a válaszlehetőségeket, papírjukra kell a megfelelő feleletet írni. A Szegedi kocsmák tagjai összedugják a fejüket. Felmerül, hogy banánhéjon csúszott el, esetleg megpróbálta az Empire State Buildinget is hordóval? Végül közös megegyezéssel a lovas kocsis baleset nyer.

Műveltségbe fulladt sörözés. Fotó: Frank Yvette

Műveltségbe fulladt sörözés.
Fotó: Frank Yvette

Sok a hasonló könnyed kérdés, emellett előfordulnak szépirodalommal, történelemmel, sporttal kapcsolatos fejtörők. Előkerülnek a Mézga Gézában használt jövőbeli rövidítések, de a Gyűrűk ura legmélyére is lemegyünk.

– Nemrégiben a fővárosban rendeztek országos bajnokságot. Az itt lévő 6 csapatból öten részt vettünk. Sajnos minden helyezést a pestiek értek el – mondja [namelink name="Szabó Zsolt"], aki amúgy épületgondnok.

– Miután lezajlik egy forduló – ebből összesen három van –, a csapatok egymás megfejtéseit javítják. Lehet fél pontot is adni. Van egy villámkérdéses kör; ezért különdíjat, egy kör sört kap a győztes banda – magyarázza a szabályokat [namelink name="Minich Réka"], a másik kvízmester.

Két órán át tart az egyre vidámabb hangulatú műveltségi vetélkedő, egyre több az üres pohár, egyre kreatívabbak a válaszok. Az összesítésnél kiderül: választott társaságunk nagyarányú győzelmet aratott. A jutalom egy liternyi fűszeres pálinka és a plusztudás: a hordós embernek egy banánhéj lett a veszte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!