Szeged és környéke

2011.04.29. 15:43

Rabosítottak - szabad akaratunkból

Szeged – Közel harminc, rendőrségi szirénát is túlharsogó első osztályossal jártuk végig a Szegedi Rendőrkapitányságot. A nyílt napon megnéztük az “ügyfélfelvétel" sorát, és rendőrkutyákat is láttunk.

Segesvári Csaba

Gyermekkorunkban szinte mindannyian rendőrök, tűzoltók, vagy éppen mozdonyvezetők akartunk lenni. Speciel én kukásautóra vágytam, végül mégsem lettem szemetespilóta. A Szegedi Rendőrkapitányság a Magyar Köztársaság Rendőrségének Napja alkalmából megnyitotta kapuit - péntek délelőtt 9 óra és dél között a “hivatalos" látogatásra érkezőkön kívül mindenki szabadon járkálhatott a Párizsi körúti épületben és annak udvarán.

Nyílt nap a Szegedi Rendőrkapitányságon. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Óriási tülekedés fogadott bennünket az előállítónál - a szabad akaratukból rács mögé kerülő gyerekek egy része pár percre rabbá és fogvatartóvá vált, persze csak úgy játékból.

Miután a Rókusi Általános Iskola elsősei kiszabadultak a rácsok mögül, az aulában található bűnügyi kiállításhoz mentek - körülbelül olyan hangerővel, mint amikor a Dózsa-ultrák vonulnak az Üllői úton. A tárlatvezetés után a rabosítás következett, a bátrabbak beállhattak a centis sorszám mögé. Egyből úgy néztek ki, mint a körözött plakátokon feltűnő bűnözők. A tanárnéni kérdésére, miszerint jó-e, ha rabosítják az állampolgárt “megosztott" válaszok jöttek. A gyerekek nem arra gondoltak, hogy bűnöznének, és emiatt kerülnek a rabosítóba, hanem szerették volna, ha mindenkit lefotóznak.

Nyílt nap a Szegedi Rendőrkapitányságon. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Időközben a rendőrség udvarán elkészült a kerékpáros versenypálya, a bűnügyi technikusok is felkészültek a gyerekek rohamára. Idén sem maradt el a védőruhás rendőrverés - legnagyobb elánnal az egyik tanárnéni püfölte a lelkes rendőrt. A gyerekeket megnyugtatta a rendőr - nem fénykard van a kezében, hanem hosszított gumibot. Mindenkinek levették az ujj- és tenyérlenyomatát, amit ajándékba meg is kaptak. A festőportól a lányok többsége úgy nézett ki, mint egy kis kéményseprő, bár nem voltunk meggyőződve arról, hogy szabad akaratukból lettek feketét.

A rendőrkutyás bemutató hatalmas sikert aratott. Láthattunk kábítószer- és bombakereső kutyát - pillanatok alatt megtalálták az elrejtett drogot és robbanószert. A kábítószer-kereső kutya egyből lekapta az Octavia dísztárcsáját - mögé rejtették az anyagot. A Rókusi kisiskolásai kipróbálták az összes rendőrautót, rendőrmotort, soha ennyi sziréna nem szólt még a Párizsi körúti épület udvarában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!