Szeged és környéke

2010.03.01. 21:28

Rács mögött is sokat ér a diploma

Szeged - Az előzetes letartóztatásba helyezett fehérgalléros bűnözők szinte mindennap főszereplői a híreknek. A hűvösön szeretik a diplomásokat; velük „házhoz" jön például a jogi segítség.

Dombai Tünde

Ügyvédek, állami cégvezetők, magas rangú katonatisztek szép számmal kerültek előzetes letartóztatásba az utóbbi hetekben. Egyre több a fehérgalléros bűnöző a rácsok mögött? Vagy csak a híradások erősítik fel ezt az érzésünket? A statisztikák nem támasztják alá a benyomást. A diplomások száma még mindig elenyésző az összlétszámhoz képest. Jelenleg ugyanis egy kisvárosnyi, nagyjából 15 ezer 900 ember ül a hűvösön 33 magyarországi büntetés-végrehajtási intézetben, ebből csaknem 4600-an töltik napjaikat előzetes letartóztatásban. Csongrád megyében összesen 1300–1400 a fogvatartottak létszáma a Csillag börtönben, Nagyfán és a dorozsmai úti előzetesben.

A fogvatartottak kétharmada 8 osztályt vagy kevesebbet végzett.

A fogvatartottak kétharmada 8 osztályt vagy kevesebbet végzett.
Fotó: Schmidt Andrea

– Közöttük kevés a diplomás, hasonlóan az országos adathoz, alig több mint 2 százalék. Legnagyobb, 60 százalékos a 8 általánost vagy annyit sem végzettek aránya – mondta Széles Gábor büntetés-végrehajtási ezredes. Az országos parancsnokság fogva tartási ügyek főosztályvezetőjét korábban, 1998 és 2006 között a szegedi Csillag börtön parancsnokhelyetteseként, valamint kétszer fél évig megbízott parancsnokként ismerhettük meg.


A börtönökben hivatalosan nem tartják nyilván a végzettséget és az egyes szakmák elfogadottságát. Saját tapasztalata alapján az ezredes azonban elmondta: a zárkasoron a magasabb, diplomás végzettségnek egyértelműen értéke van. A képzettebb rabtársakkal ugyanis adott a segítség, ha jogi kérdést kell értelmezni, tárgyalásra kell felkészülni, vagy hivatalos levelet, kérelmet kell megfogalmazni. Hátrányban a korábbi bűnüldözők és börtönőrök lehetnek, főleg ha munkájuk során esetleg közvetlenül is kapcsolatba kerültek a bűnözőkkel.

Kettő az egyben

Tavaly májusban jelentek meg sajtóhírek arról, hogy öt hazai fegyintézetet – köztük a nagyfait is – bezárat a kormány takarékossági okokból. Tiltakozott a szakszervezet és a megyei önkormányzat, végül szeptemberben az akkori rendészeti miniszter, Draskovics Tibor jelentette be: nem kerül lakat a fogházra, megmaradnak a szolgálati lakások és a rabkórház is. Szervezetileg azonban a Szegedi Börtön és Fegyház része lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!