Szeged és környéke

2016.09.04. 14:11

Rakéta helyett ezüsttel fogadjuk a jégesőt

A következő két évben jégkárelhárító rendszert épít ki az állam. A Földművelésügyi Minisztérium javaslatára a Baranya, Somogy és Tolna megyében már működő rendszert terjesztik ki országos hatókörűvé.

Munkatársunktól

A talaj felszínén generátorok ezüst-jodid-kristályokat termelnek, ezt juttatják a zivatarfelhőkbe. Így apróbbak lesznek a jégszemek, ezért lassabban hullanak, és menet közben olvadva is csökken a méretük. 2018 végére az egész ország védett lesz – tájékoztatott az MTI.


A Dél-Alföldön három éve már elkezdett szervezni egy jégkárelhárító rendszert a Bács-Kiskun és a Csongrád Megyei Önkormányzat Szerbia Vajdaság tartományával közösen. Ez más eljárással, rakétákkal működött volna. 30 millióból, pályázati pénzből az 1,5 milliárdos rakétarendszer megvalósíthatósági tanulmánya is elkészült már. A következő lépés az lett volna, hogy a két ország megállapodik a beruházásról. Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke lapunk kérdésére most azt valószínűsíti, hogy ezt a dél-alföldi projektet félreteszik, és az országos hatáskörű, ezüst-jodidos megoldás valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!