Szeged és környéke

2019.08.03. 18:08

Rakétával is főzték a töltött káposztát Röszkén - de tudja, hogy került oda a tonhal?

Rakétával főztek, kolbászt lógattak a töltelékbe és tonhalat lengettek a töltött káposztába szombaton Röszkén, ahol az egyik főző 1207 tölteléket készített a XXV. Nemzetközi Töltöttkáposzta-főző versenyen Röszkén.

Arany T. János

A díjazottak


A XXV. Nemzetközi Töltöttkáposzta-főző verseny harmadik helyezettje a titokban benevezett Kéri Lászlóné és Nagy Antalné főztje lett, második helyen a Röszkei Gazdaasszonyok, a dobogó legfelső fokán pedig a Röszkei földtulajdonosok vadásztársasága végzett, akik vaddisznóhúsból készült töltött káposztát készítettek.

A hétvégén rendezték meg a Röszkei Falunapokat és annak elmaradhatatlan, a jubileumi 25. alkalommal megrendezett kísérőrendezvényét a Nemzetközi Töltött Káposzta-főző versenyt a helyi focipályán. Reggel a szakadó esőben több versenyző azon aggódott, hogy majd bográcsállvánnyal együtt bokáig merülnek a sárban, így a deszkiek a kínai boltba ugrottak be gumicsizmáért.


A futballpálya egyik sarkában a horgosi Ica mama és csapata a Vajdasági szárma névre hallgató ételt készített, de addig sem éheztek. Fasírttal, pljeskavicával, szalonnával, pogácsával kínáltak, majd előkerültek a rétesek, volt diós, almás, meggyes, tökös és túrós. – Két napos mutatvány volt az előkészület – mutatta a 80 esztendős Ica mama.


A Röszkei Sporthorgász és Természetvédő Egyesületnél idén sem maradt el a szokásos sült hal. A csapat főzője, Asztalos Feri bácsi elmondta, 270 töltelék készült 15 kiló hús, röszkei paprika és három rekesz sör felhasználásával. A sör nem a bográcsba került.

Rakétával is főzték a töltött káposztát Röszkén. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

A Röszkei Gazdakörnél négy üstben összesen 1207 töltött káposztát készített Vas Róbertné Zsanett segítőivel. A deszki Klárikáva gyüttünk Deszkrő elnevezésű csapat főzői, Schultzné Vajas Klára és Király László polgármester tonhalas töltött káposztát készített. – Amikor majdnem kész, egy doboz tonhal konzervet kétszer áthúzunk az étel fölött és amit így átvesz, attól lesz igazán jó. A másik titka, hogy előző este bele szoktam lógatni egy szál kolbászt – magyarázta a polgármester, majd amikor ettünk az ételből, meggyőzően kérdezgette, hogy ugye érződik rajta a tonhal.


Az egyedi ételek mellett egy különleges elkészítési móddal is találkoztunk: a magyarkanizsai Pakali István és Gordos Anett rakétás szármát főztek, amely a főzéshez használt eszközről kapta a nevét. Egy kályhacsőhöz hasonló, annál vastagabb csőbe dugták bele a disznópörkölőt és azzal melegítettek a bogrács alatt.

Olyan versenyző is akadt idén a jubileumi rendezvényen, aki úgy vett részt rajta, hogy nem is tudott róla. Az önkormányzattól Kéri Lászlóné és Nagy Antalné nyolc éve főz a meghívott vendégeknek mindenki megelégedésére, ezért a polgármester asszony úgy döntött, idén titokban benevezi az asszonyok főztjét a versenyre. Mint később kiderült, nem hiába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!